Отворено писмо с въпроси до кмета на София Йорданка Фандъкова изпрати бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Въпросите са продължение на искането от страна на Иванчева настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова да подаде оставка четири месеца преди местните избори заради строежи в зелените площи. 

Иванчева и Петрова искат оставката на Фандъкова 4 месеца преди изборите

Иванчева и Петрова искат оставката на Фандъкова 4 месеца преди изборите

Причината - разрешение за строеж в "Младост"

Повод за въпросите на Иванчева е издаденото разрешение за строеж в градинката до бл. 401 в Младост 4 след ареста и отстраняването им от общината.

"Заявяваме, че с Биляна Петрова и екипа ми бяхме договорили преместването на този строеж, заедно с още 13 броя конфликтни строежи в междублоковите пространства на район "Младост". Инвеститорът беше завел при нас молба за преместване, защото ни имаше доверие", пише в писмото на Иванчева. 

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"
Обновена

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"

Най-вероятно кутията с пари е поставена в общината

Тя заяви, че имало изготвени проекти за преместването на първите осем конфликтни строежа. В деня, когато са арестувани - 17 август 2018 г., са имали среща със зам.-кмета Ралица Стоянова, с която са уточнили законовите аспекти по преместването.

След 14 месеца не е преместен нито един строеж и има отказали се инвеститори, които вече не искат преместване, пише бившият районен кмет. 

Жалбата на Иванчева за евродепутатите на ДПС няма да стигне до Конституционния съд

Жалбата на Иванчева за евродепутатите на ДПС няма да стигне до Конституционния съд

Тя оспорва оттеглянето на Карадайъ и Пеевски от евролистата на ДПС

Иванчева иска Фандъкова да отговори на въпроси за разрешение за строеж на сграда в "Младост" 4 на полянката между бл. 401 и бл. 409 (УПИ IV - 441, кв. 6, КИ 68134.4089.918, местност "Младост 4, гр. София).

Снимка 431865

Източник: Петър Кърджилов

Ето и въпросите:

  1. Вярно ли е, че подробният устройствен план (ПУП), предвиждащ построяване на въпросната сграда е приет от Столичния общински съвет през 2009 г.? Били ли сте Вие кмет тогава? Колко общински съветници от ГЕРБ са гласували "ЗА" приемането на плана?
  2. Вярно ли е, че този имот е бил в капитала на "Софийски имоти" ЕАД? Коя година е продаден имота и на каква цена? Били ли сте Вие кмет тогава?
  3. През последните 14 месеца издавани ли са (включително презаверявани) документи, свързани с този имот (с кадастрален идентификатор 68134.4089.918) от гл. арх. На СО г-н Здравко Здравков или други служители на НАГ - например визи? Ако отговорът е "ДА", какви точно документи са издавани/заверявани? Ще приемете ли това за саботаж? След като смятате, че моралната и политическа отговорност за саботажа е ОСТАВКА, ще поискате ли оставката на арх. Здравков и съответните служители?
  4. Ако се окаже, че г-н Румен Русев (настоящият районен кмет на "Младост") е саботирал процеса по замяната на имота с друг общински, който процес ние започнахме преди ареста ни, тъй като той не е мажоритарно избран кмет от жителите на Младост, не се налага да подава оставка. В такъв случай ще поискате ли от Столичния общински съвет освобождаването му от длъжност? Съмненията ни за такъв саботаж от г-н Русев са напълно основателни, защото старите проекти за преместване на строежите са били изготвени съвместно с арх. Стефан Стефанов, който беше част от екипа за преговори, а сега г-жа Фандъкова иска неговата оставка.
  5. ВИЕ изпращали ли сте писмо до инвеститорите, че за ТОЗИ имот (с кадастрален идентификатор 68134.4089.918) НЕ се предвижда замяна? Ако отговорът е "ДА", т.е. Вие лично саботирате работата на работната група, ще подадете ли оставка?

По-късно през деня на мястото на въпросния строеж е организиран протест. 

Междувременно на пощата ни пристигна и писмо от компания, която има парцел в столичния кв. "Младост-1" и твърдят, че са ощетени от Столична голяма община с част от своя парцел. Те се оплакват от вандализъм и същевременно твърдят, че не са несъгласни с протестиращите.

Петко Дюлгеров е получил инфаркт, Иванчева го сравнява с Мишо Бирата

Петко Дюлгеров е получил инфаркт, Иванчева го сравнява с Мишо Бирата

Очакват да бъде искана отмяна на домашния арест

Припомняме, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.