Столичният общински съвет (СОС) прие решение, с което се въвежда ограничение на скоростта на електрическите тротинетки в София. Това предаде БНР.

Също така бе приет и регламент за тяхното паркиране. Председателят на СОС Георги Георгиев заяви, че в парковете максималната разрешена скорост ще бъде 5 км/ч. Той поясни, че ще има обособени зони за по-ниска скорост.

Максимално разрешената скорост е 25 км/ч. Водачите под 18 г. задължително трябва да са с каска. За нарушителите са предвидени глоби.

По думите му има десетки инциденти с ударени деца.

Ние регулираме собствениците на компаниите за тротинетки под наем незабавно след влизане в сила на Наредбата, тоест след срока, който сме им дали, да въведат софтуерните ограничения такива, каквито имат техните компании в цяла Европа: в паркове, градини, пешеходни пространства, скоростта е ясна - 5 километра в час, уточни Георгиев.

Той посочи, че ще има възможност да се подават сигнали за неправилно паркирани тротинетки, за да могат да бъдат прибирани от мобилните екипи на собствениците на тротинетки, които ги отдават под наем.

Забраняват ел. тротинетките в паркове и по тротоари в София

Забраняват ел. тротинетките в паркове и по тротоари в София

Предлага се максимална скорост от 25 км/ч