Търговци и собственици на павилиони в близост до бул. "Иван Гешов" са били предупредени, че електрозахранването им ще бъде спряно днес.

Това се случва след трагичния инцидент с 16-годишното момче, което загина от токов удар от шахта на булеварда. Район "Триадица" явно е започнала масирана акция срещу незаконните обекти.

Според търговците обаче правата им да нарушени. Те показват папки с документите, договори и разрешения. Повече от павилионите имат и собствени електромери, договор и фактури, което означава и че заплащат потребеното електричество и пред ЧЕЗ са изрядни.

Незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов" остават заради разследването

Незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов" остават заради разследването

Кметът Божилов не знаел за преписката за премахването на тези обекти

Пред БиТиВи един от собственик на заведение разказа, че при тях дошъл представител на ЧЕЗ, който ги уведомил, че ще им прекъснат тока, без обаче да посочи реална причина за това. Търговците имат съмнения, че зад тези действия стои нечий апетит да придобие терена.

Представители на общината не пожелаха да застанат пред камерата на БиТиВи и да обяснят на хората дали ще могат да работят. Те предоставиха становище, в което се казва, че обектите са ползвали терените въз основа на срочни договори, които са изтекли през годините. В тази връзка са им изпращани писма, с което са били уведомени.

Търговците обаче са категорични, че никога не са получавали такива уведомления.

Документът в Столична община за павилионите на Гешов: тип "билет за баня", подписан със запетайка

Документът в Столична община за павилионите на Гешов: тип "билет за баня", подписан със запетайка

Последната проверка на шахтата е била в края на 2020 година

Припомняме, след инцидента Столична община прехвърли отговорността за незаконното свързване на район "Триадица", въпреки че архитектът на района Шишков, който подаде оставка, увери, че незаконният обект е на територията на болница с принципал Министерство на здравеопазването, и е вписан дори в кадастъра. Все още няма яснота чия е отговорността за свързването към електрическата мрежа.