Павилионът, който е захранен с кабела, убил 16-годишното момче от токов удар, е вписан в кадастъра и кадастралната карта. Има извадки и това можело да се провери.

Това заяви в студиото на БиТиВи арх. Иван Шишков, дългогодишен архитект на района "Триадица", който в четвъртък подаде оставка заради трагичния случай.

Щом е попълнен в кадастъра, това означава, че собственикът най-вероятно не е случаен, заяви Шишков. "Заради статута на преместваем обект е неясно как е бил попълнен", посочи Шишков.

Незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов" остават заради разследването

Незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов" остават заради разследването

Кметът Божилов не знаел за преписката за премахването на тези обекти

Той изнесе и фактите: Павилионът е на територията на болницата, т.е. е държавна собственост. През 2017 г. има започната процедура по премахване, като именно тогава от болницата са поискали и двата павилиона да бъдат узаконени. Тогава има и писмо от шефа на ДНСК.

"И двата павилиона са там заради желанието на директора на болницата."

Още през 2011 г. когато е подписана въпросната служебна бележка, наречена от главния архитект "билет за баня" има извадка от кадастралната карта, че павилионът е вписан като търговски обект. През 2016 г. този павилион е прехвърлен и в кадастралната карта.

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Кабелът на Гешов бил не незаконно, а престъпно поставен

Архитект Шишков мисли и че има разлика в местоположението на павилиона 2011 и 2016 г.

Не чувствам вина за този павилион - той е на терен на държавата, той е там заради желанието на директора на болницата

Към разполагането на такива будки или всякакви обекти районната администрация няма никакво отношението и самото вписване не минава през мен (бел.ред. районната администрация), посочи Иван Шишков. Точните му думи бяха: "Районната администрация не се занимава с апетитните места."

Освен това той допълни: Ремонтът на булевард "Иван Гешов" е завършен през 2019 година. Именно тогава се е появила въпросната шахта и са преместени кабелите. Захранването от другата страна на булеварда всъщност показва, че кабелът остава в ничие пространство. А районният архитект няма абсолютно никакво отношение към това. По думите на Шишков реално ЧЕЗ е трябвало да направи проект за електрозахранване на всички преместваеми обекти на булеварда, такъв архитектът не знае да има.

Освен това: Проверете всички будки за продажба на билети и как те са вързани към електрическата мрежа.

Архитект Шишков обясни, че реално няма описано в наредба каква е процедурата по електрозахранване на такива преместваеми обекти. Самата Наредба е изготвена от дирекцията в голяма столична община и реално регламентът е под контрола на Столична община и областния управител на София. А за павилионите за продажба на билети за градски транспорт, Шишков каза: "Най-вероятно са свързвани по същия начин."

Експерт по безопасност: Защо изобщо има напрежение върху капака на шахта?

Експерт по безопасност: Защо изобщо има напрежение върху капака на шахта?

Възможните сценарии за трагичния инцидент

Иван Шишков каза, че действително е имало преписка със Голяма столична община по темата за незаконните обекти, но въпросните павилиони на Гешов не са били в обхвата на тази преписка.

Иначе за подадената оставка Шишков каза, че е решил за нея, когато е усетил недоверие от страна на главния архитект Здравко Здравков и кмета Йорданка Фандъкова. "Когато видях как се размахва прословутата служебна бележка и начина, по който решиха да прехвърлят всичко на районната администрация. И начина по който се измести фокусът от голяма Столична община към районната". Усещането е било за "измиване на ръцете".

В студиото на БиТиВи присъства е Елена Траянова, замествала арх. Шишков в отпуската му и подписала въпросната служебна бележка. Тя поясни, че тази служебна бележка не дава разрешение за нищо, включително и за електрическо захранване, както и за строеж, а дава право на проучване. Самото й определяне от арх. Здравков като "билет за баня", я обезличава още повече, заяви Траянова. Тя отрече да е имало какъвто и да е било натиск или личен контакт при преписката. А тя помни, защото: "Ако е имало такова нещо, съм длъжна да помня." От 2013 години Елена Траянова е пенсионер, но е работила шест години с архитект Шишков и го е замествала при всичките му отпуски. "Тази служебна бележка не убива дете, токът убива детето", каза Траянова.

Нито Шишков, нито Траянова имат притеснение от момента, в който ще трябва да дават показания пред разследващите органи.

От 5 места прокуратурата търси информация за смъртоносния кабел на Гешов

От 5 места прокуратурата търси информация за смъртоносния кабел на Гешов

Днес е извършена аутопсия на трупа