Без транспорт по 2 часа на ден по всички 29 линии в Пловдив като предупредителна мярка. Това обмислят тримата превозвачи в града, съобщават от "24 часа".

Причината за драстичните действия са орязани компенсации.

Общо 6,9 млн. лева са предвидени в новия бюджет за четирите фирми - "Хеброс бус", "Автотранс", "Автобусни превози" и "Меритранс".

По думи на управителя на "Хеброс бус" Веселин Дошков от заложените средства 20% отиват в републиканския бюджет под формата на ДДС и на практика остават чисто 5,8 млн. лева.

Той заяви, че както и да се сборуват субсидиите и компенсациите, се получавала дупка от 4 млн. лева.

Намаляват автобусите до по-големите населени места в Пазарджик

Намаляват автобусите до по-големите населени места в Пазарджик

Някои села остават без транспорт

Превозвачите обясниха, че тази година получават 500 000 лева по-малко от миналата, когато отпуснатите средства за превоз на пътници били близо 7,5 млн. лева. Според тях за нормалното обслужване на линиите са нужни 8,5 млн. лева.

Тримата превозвачи Петко Ангелов, Димитър Чолаков и Веселин Дошков настояват за среща с ръководството на общината, за да се потърси решение на проблемите.

"В София на частния превозвач общината плаща по 3 лв. за километър пробег, а в Пловдив е 1,78 лв. за малките автобуси и 1,95 лв. за големите по договор. Реалният приход обаче е 1,50 лв., тоест 40 ст. недостиг за километър", обясни Дошков.

Тримата пловдивски оператори посочват, че с увеличаването на минималната работна заплата се е вдигнал осигурителният праг, който за трите фирми бил 1 млн. лева годишно. Те са недоволни, че вместо компенсацията им да се увеличи, тя се намалява.

Кметът Здравко Димитров е уверил превозвачите, че днес ще ги приеме и изслуша.