"Булгаргаз" е спрял подаването на природен газ към една от топлоцентралите на "Топлофикация-Враца" заради дълг от 5,3 милиона лева.

Половината от битовите абонати на дружеството са без парно отопление. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на "Топлофикация" Кремен Георгиев, цитиран от БТВ.

Георгиев посочи, че от три дни не се подава природен газ към топлоцентрала "Младост", а  работи единствено топлоцентрала "Градска" на дружеството.
С нейната мощност се осигурява отоплението на учебните, детските и социални заведения, както и на половината абонати във Враца, уточни той.

Според Кремен Георгиев, "Булгаргаз" не е уведомил врачанското топлофикационно дружество, че заради задължението ще спре подаването на гориво, което би трябвало да направи в седемдневен срок, съгласно закона.

По думите на зам.-изпълнителния директор на частната фирма са изпратени три писма за проблема до министъра на икономиката, енергетиката и туризма, но отговор няма.

По данни на "Топлофикация" битовите абонати в града са 12 000, като половината от тях имат задължение към дружеството за над 6 милиона лева.

Припомняме, почти 12 млн. лв. дължи шуменската топлофикация на "Булгаргаз". Това е причината, около 3000 абоната в града да студуват в началото на зимния сезон.