Протест срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор се провежда пред Съдебната палата в София. Десетки се събраха на мястото по традиция - там в продължение на месеци се протестираше срещу избора на Иван Гешев.

Протестът е организиран от "Правосъдие за всеки", които имат и собствена концепция и настояване за съдебна реформа. Към протеста се присъединиха обаче и депутати от ПП/ДБ, които днес поставиха и ултиматум на ГЕРБ за изпълнение на коалиционното споразумение. 

Според "Правосъдие за всеки с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор се прави опит за осуетяване на съдебната реформа. Те настояват длъжността главен прокурор да бъде премахната, да има истинска съдебна реформа, както и да бъдат направени конституционни промени.

"И да, искаме истинска Съдебна реформа с конституционни промени, а не поредната имитация от царството на сенките и гнездото на политолигарсите! И да, длъжността Главен прокурор трябва да бъде премахната, стига толкова театър!", пишат от "Правосъдие за всеки".

Назначаването на Сарафов е предварителен сценарий за замяна на каскет с фуражка и това се доказва от скоростта на действие на ВСС.

Подчертава се, че Борислав Боби Сарафов е човек от тъмното минало, носещ тежката сянка на тайните, зависимостите и лошите практики в прокуратурата и следствието в последните десет години, известен със своята безцеремонност и конформизъм. Срещу него има два сигнала във ВКС и е много вероятно да се образува дело по новия механизъм за разследване на главния прокурор. Самият той директно и публично вече е излъгал, че не иска и няма да бъде главен прокурор или да изпълнява тази длъжност по никакъв начин.

Прокурор от ВСС: Сгрешихме с избора на Гешев, но сега не грешим

Прокурор от ВСС: Сгрешихме с избора на Гешев, но сега не грешим

Георги Кузманов уверен, че няма крачка назад, тъй като спазват буквата на закона