Столична община сигнализира прокуратурата за документи с невярно съдържание на новоизбрания кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това заяви пред журналисти Елен Герджиков.

Документът касае прехвърляне на собственост на активи във фирми на майка й с днешна дата 22 декември.

Припомняме, изборите в столичния район бяха спечели на балотаж от Десислава Иванчева, която стана известна покрай гражданските протести срещу застрояването на зелени площи и междублокови пространства в южните квартали. 
Иванчева встъпи в длъжност само преди няколко седмици с обещанието действително да спре застрояването и с твърдението, че общинските власти законово могат да вземат мерки. 

Герджиков посочи, че има законови проблеми с легитимността на Иванчева като кмет. В законоустановения срок в Общинската избирателна комисия (ОИК) е подадено заявление за това, че е развивала търговска дейност и затова, че е започнала процедура по премахването на тази търговска дейност или по прехвърлянето й в друга собственост. Тя имала задължение за подаването на такова заявление към председателя на ОИК до 14-ти декември.

"Разполагам с указание от Агенцията по вписвания, според които такива данни за подобно прехвърляне на 22 ноември, когато се твърди, че е направено прехвърлянето в нотариалната камара няма, което означава, че най-вероятно става въпрос за фалшификация и за опит за заблуждаване на Агенцията по вписванията, че тогава е направен договорът за прехвърляне. Реално такъв договор е направен днес 22-ри декември", заяви Елен Герджиков.

Тоест налице е несъответствие в данните, предоставени в ОИК и Нотариалната камара и оттук насетне прокуратурата трябва да се занимава с този случай.

"Всичко е в ръцете на ОИК - те имат едномесечен срок да решат казуса, но при всички положения трябва да бъде сигнализирана и прокуратурата, защото става въпрос за фалшифициране на документ", уточни Герджиков по отношение на възможността Иванчева да изпълнява задълженията си на районен кмет на "Младост".