Общинската администрация в София не е склонна да поеме от държавата контрола над такситата и да им определя таван на цените.

Срещу това намерение на транспортното министерство са и организациите на таксиметровите шофьори, съобщава gradski.bg.

Нова наредба предвиждат регистърът на превозвачите да се прехвърли към общините, те да поемат изпитите за психическа годност и професионална компетентност и да определят броя на такситата. Така ще носят и отговорност пред гражданите.

6000 са такситата в София - поне толкова са издадените от Столичната община разрешения.
По софийските улици обаче се движат и таксита без разрешения - близо хиляда. Такива са данните на отдел "Транспортна дейност и таксиметрови превози" в кметството.

Шефът на отдела Георги Чакъров обаче не смята, че има прекалено много таксита в столицата. "Точно обратното, в пикови часове често се чака дълго и фирмите не смогват с поръчките", казва той.

"Съгласни сме да ни прехвърлят регистрационния режим, но контролните функции не трябва да са отговорност на общината. Контролът трябва да е единен - не по един начин да наблюдаваме и санкционираме в София, а по друг - в Кюстендил например", заяви Чакъров.

От дирекцията по транспорт обясниха, че не е работа на общината да се бори с нерегистрираните таксита.
С това трябва да се справят икономическата полиция и агенция "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта.

Цените на такситата се определят на принципа на пазарната икономика, а не с административно поставени бариери. Така Чакъров коментира подновявания периодично спор трябва ли да има единни цени на такситата в определено населено място. При такова ограничение ще се наруши законът за защита на конкуренцията. По негова информация обаче транспортното министерство подготвяло промяна, с която общинските съвети да слагат пределна цена.

В момента отговорността на столичното кметство за таксиметрови услуги в града е да издава разрешения за дейност плюс холограмен стикер и единен идентификационен номер, който се лепи на предната и задна броня. Целият комплект излиза около 50 лева.