Столичният общински съвет (СОС) прие "Зелената зона" в София да се разшири в общо 4 района.

По думите на Румяна Милова от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в момента местата в "Зелена зона" са около 16 500.
Паркоместата общо в "Синя" и "Зелена зона" са около 21 500.

Предстоящото разширяване предвижда още около 5 500 паркоместа. До дни трябва да излязат схемите за разполагане на самите паркоместа. Тогава ще стане ясен и точният брой на новите паркоместа в зоните в София, обясни още Милова.

Разширяването на "Зелената зона" ще стане в 4 района - "Оборище", "Красно село", "Възраждане", "Лозенец".

Снимка 370397

Източник: БНТ

Жителите на районите ще могат да закупят винетен стикер за годишно платено паркиране в разширената "Зелена зона". Стикерът ще струва 100 лв.
Новите паркоместа ще бъдат готови за използване от 1 ноември тази година.

"Всеки гражданин ще може на сайта на съответната община да се запознае с това как ще изглежда неговата улица след въвеждането на зоната, къде ще има паркоместа, къде ще е забранено паркирането, къде ще има места за хора с увреждания. Ще имат възможност и в рамките на един месец да представят предложения за изменения, да могат да бъдат обсъдени и променени преди да сме започнали да маркираме тези места", допълни още Милова, цитирана от БНР.

СОС предлага глобата за паркиране на тротоари и градинки да стане 200 лв.

СОС предлага глобата за паркиране на тротоари и градинки да стане 200 лв.

200 лв. глоба и за паркиране на пешеходни зони и места за хора с увреждания

Столичните общинари приеха и въвеждането на нощен абонамент за платено паркиране в "Синята зона" на града за собствениците на заведения и хотели в София.

Абонаментът ще струва 650 лв. месечно и ще работи от 19.30 до 08.30 часа сутринта. Относно това Милова заяви, че е по-важно да се види дали и колко ще бъдат клиентите на нощния абонамент.

"Той се намира само в "Синята зона", която не е много голяма. Контролът ще се извършва съвместно с екипи на общинската полиция", обясни Милова.

Румяна Милова обяви и че иска общината да делегира повече контролни функции на Центъра за градска мобилност, за да се засили контролът върху неправилното паркиране в града, предаде Нова.

СОС прие с мнозинство и да се разреши на Центъра за градска мобилност да отдаде на концесия спирките на градския транспорт за период от 15 години.

Синята зона няма да поскъпва, увери Фандъкова

Синята зона няма да поскъпва, увери Фандъкова

Не става само със стимули, трябват и ограничения