Използването на сухи дърва и висококалорични въглища за огрев намалява замърсяването на въздуха и същевременно не ощетява семейния бюджет. Тази позиция изразиха от Министерството на околната среда и водите.

Видът и състоянието на твърдите горива за отопление през зимния сезон е важно. Тяхното широко използване е една от основните причини за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха в страната, което се отразява и върху човешкото здраве.

Измерванията на съдържанието на фини прахови частици в атмосферата показват, че за периода октомври-март превишенията на нормите за чистота на въздуха са десет пъти повече от тези за периода април-септември, което доказва силното влияние на битовото горене през този период.

С до 40 процента намаляват вредните емисии при отопление с изсъхнали, а не наскоро отсечени дърва, напомня директорът на дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ Иван Ангелов, в разгара на новия отоплителен сезон след рязкото застудяване.

Изсушаването на дървата не води до допълнителни разходи за домакинствата, но има значителен ефект за опазване на околната среда, подчертава той.

Цената на дървесината е на кубик, а не на килограм, затова е добре още при поръчката да се изискват сухи дърва, а не наскоро отсечени. Мокрите дърва съхнат по естествен път за около година.

Положителен ефект може да има и закупуването на дърва през пролетта и използването им през зимата. Ако и това не е възможно, подготвената за горене дървесина може да се изсуши за 1-2 седмици на безопасно разстояние около печката или горивната инсталация. По този начин ефектът е по-добър - изразходват се по-малко дърва и се получава топлинен комфорт.

При използването на висококалорични въглища за отопление замърсяването на въздуха е по-малко. Висококалоричните въглища имат ограничено съдържание на сяра и пепел. Макар да са по-скъпи, отделят повече топлина и желаната температура се постига с изгарянето на по-малки количества. По тази причина цените им стават съпоставими с тези на нискоенергийните въглища.

Почистването на комините всяка година също може да намали концентрациите на замърсители в населените места, защото подпомага доброто разсейване на изпусканите газове, отбеляза Иван Ангелов.

МОСВ води последователна политика за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух в страната и подкрепя общините в усилията им за справяне с проблема.

За целта по новата Оперативна програма "Околна среда" (2014-2020 г.) през 2017 г. ще бъде открита процедура за намаляване на замърсяването с фини прахови частици и азотен оксид. Тя ще бъде с бюджет 111 млн. лева и по нея ще могат да кандидатстват общини с нарушено качество на въздуха.

С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух от 2015 г. на общините бяха дадени по-големи правомощия за ограничаване на вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух в градовете. Кметовете могат да определят зони с ниски емисии на вредни вещества, в които да се въведат ограничения за дейности, които водят до замърсяване.

Градоначалниците могат още да ограничават движението на автомобили или употребата на определени видове горива за битово отопление от населението, уверяват от МОСВ.

След 2011 г., независимо, че на много места нормите все още не са постигнати, има устойчива тенденция за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната, посочи Иван Ангелов.