Читател на news.bg сигнализира за некоректни действия от страна на районната администрация на столичния район "Връбница".

Според сигнала кметът на района "за пореден път е решил да угоди на ромите", които живеят в квартал "Модерно предградие".

Димитър Тодоров, който живее там, разказва, че кварталът няма никаква пътна инфраструктура. По улиците, където живеят българи, нямало нито една асфалтирана такава и преминаването по тях е ежедневен проблем.

Мъжът дава за пример улица "357-ма". По думите му това е "силно казано улица". По канавките и по улиците текат фекални води, имало плъхове и зарази.

Снимка 423941

Източник: news.bg

Читателят ни е възмутен, че това се случва в квартал в една европейска столица.

Тодоров обаче пише, че в същото време в гетото са асфалтирали предизборно и като пример дава ул. "Баба", по която ромите в късните часове на денонощието си правели дрифтове, освен това между тях имало и такива без шофьорски книжки. В края на 2013 г. е било предвидено по ул."Стефан Дуньов" до ул. "Връх Манчо" да започне изграждането на "Главен канализационен клон II", където трябва да се зауства във вече изградения и въведен в експлоатация "Главен колектор I". Това така и не се е случило, посочва Тодоров. "През 2019 г., преди изборите, проектът стартира, като управляващите смятат, че по този начин ще ни покажат, че работят", пише Димитров.

Екипът на news.bg се свърза с районната администрация и отправи въпроси към кмета на района "Връбница" Младен Младенов.

На въпрос дали предстоят ремонтни дейности по пътната инфраструктура в квартал "Модерно предградие" и кои улици са приоритизирани като най-належащи за ремонт, Младенов посочи, че за 2019 година са предложени за одобрение от Столична община ремонти на следните обекти в квартал "Модерно предградие":

ул. "Старата църква", ул. "Връх Манчо" *пред бетон, пътека за метростанция "Сливница"), ул. "Годеч", ул. "359-та", ул. "378-ма", ул. "Светла", ул. "Топола", ул. "Баба", ул. "Маслиново клонче", ул. "Подкрепа", ул. "357-ма". Поради лошото състояние на улица "357-ма" там е бил извършен авариен ремонт чрез насипване с инертни материали.

News.bg попита общината и за въпросната улица "Баба" - ремонтирана ли е, кога и с какво финансиране. Спрямо справка в годишния план за ремонти в района ремонт на улицата не е имало.

Снимка 423940

Източник: news.bg

Отговорът на Младенов:

"През 2013 г. е извършен и въведен в експлоатация "Главен канализационен колектор I по ул."378", ул."379" и ул. "Баба" до ул. "Връх Манчо" - на стойност - 4 127 510 лв. Улиците са изградени изцяло.

Завършен и е въведен в експлоатация първи участък на Главен канализационен клон II - по ул."378" и "367" и част от улиците са изцяло изградени. Към настояция момент се изгражда втори участък на Главен канализационен клон II по ул.""Стефан Дуньов" от ж.п. линията до ул."Черни Дрин", чиято реализация е забавена поради съдебен процес срещу заповед за отчуждаване на сгради в поземлен имот. В момента текат строително монтажни дейности по цялостното изграждане на улица "Стефан Дуньов".

Специално внимание от район "Връбница" отделят на изграждането на втория етап на дубльора на колектор "Н". Изграждането му било от изключителна важност, за да може всички вътрешно квартални канализационни клонове да се отведат в новоизградения колектор.

Попитахме управата и кога ще бъде осъществен проектът "Инженерна инфраструктура на кв. "Модерно предградие" и вътрешноквартална ВиК мрежа, район "Връбница", за който бяха принудително отчуждени терени в района, както и дали проектът се е забавил и колко време.

По думите на Младенов изграждането на вътрешно-кварталната канализационна мрежа ще бъде възможно след реализацията на главните канализационни колектори.

"Последователността на заустване на отпадъчните води налага канализационните клонове по ул."Светла" да бъдат изградени след реализацията на канализационните клонове по улиците "Братя Станиславови", "Антон Кецкаров", "Старата църква", "378" и "357", информират от общината.

Не се посочва с какво финансиране се правят тези ремонти.

Младенов допълва, че районната администрация има задължение на база сигнали на живущите в квартала, както и от огледи на служители да се предлага на специализираните дирекции на Столична община програма с улици за ремонт и да се контролира качеството на изпълнение от фирмите изпълнители. Съответните дирекции осигурявали финансирането и съставяли график за изпълнението на ремонтите, посочват от администрацията.

Скандално кърпене на дупки по пътищата при минусови температури

Скандално кърпене на дупки по пътищата при минусови температури

"Технологията" е хвърляне на асфалт с лопати и скачане няколко пъти върху кръпката