От 2004 година до 2024 година на територията на Регионална инспекция по околната среда и водите - София (РИОСВ) са регистрирани общи 23 крокодила. Това съобщават от инспекцията, а поводът за тази изнесена информация е намереният преди няколко дни крокодил - Кроко - в столичния квартал "Ботунец", който се отглеждаше в дупка на държавна собственост. 

РИОСВ-София продължава проверката на документите за отглеждане на крокодила в "Ботунец", като са установени сериозни несъответствия между номера на чипа, името на собственика, адреса на отглеждане на животното и представения документ от човека, който го отглежда, за което му беше съставен акт.

След извършената проверка се оказа, че номерът на чипа, адресът на отглеждане и името на собственика не отговарят на данните, посочени в регистрационната карта, представена на инспекцията. При извършената документална проверка и в регистъра беше констатирано, че човекът, представящ се за собственик, няма издадени регистрационни карти за отглеждане на животни.

Предвид установените нарушение крокодилът е отнет и временно е настанен в Софийската зоологическа градина, където ще получи необходимите ветеринарни грижи и където ще остане, докато не се изясни собствеността върху животното.

Документите трябва да бъдат представени в рамките на 10 дни, след което екземплярите се отнемат в полза на държавата. Отглеждането на животни, включително и на екзотични видове като крокодили, е строго регламентирано от Закона за биологичното разнообразие, Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, уточняват от РИОСВ-София.

Мъж си отглежда крокодил край път в столичния квартал "Ботунец"
Обновена

Мъж си отглежда крокодил край път в столичния квартал "Ботунец"

Влечугото ще бъде преместено в зоопарка