От началото на месеца са възобновени археологическите разкопки на крепостта край нос Калиакра и вече са факт откритите нови артефакти. Това съобщи доц. д-р Бони Петрунова, ръководител на екипа от археолози и зам. директор на НАИМ към БАН, цитирани от moreto.net.

До момента археолозите са открили 20 златни предмета - накити или елементи от тях, както и сребърни бижута. Те са намерени в района на богат некропол и са датирани от 12-14 век след Христа. Доц. Петрунова отбеляза, че сред предметите интерес представлява златна обеца с две перли, нанизани на нея, като изработката на бижуто е изключително изящна.

Археологически разкопки се извършват в района на църква номер 2, като до момента са разкрити 43 гроба. Изключително интересна находка представлява печат. От едната му страна е изобразена Богородица и може би датата на откриването на печата не е случайна, отбеляза доц. Бони Петрунова, защото това се е случило точно на Успение Богородично.

От другата страна на печата е изобразен монограм на собственика, виден сановник. Находката е доказателство, че във времето 5-6 век след Христа там се е водила оживена кореспонденция. Печатът е даден за разчитане на проф. д-р Иван Йорданов, според когото той е рядко срещан, дори единствен по рода си.

Археологическите разкопки ще продължат вероятно до края на месеца, защото мястото е наистина интересно и има още какво да бъде разкривано и проучвано, допълни Петрунова.

Средствата за научната работа са осигурени от община Каварна.