"Виждате, че държавата и икономиката се освободи след успешна кампания, за която и Израел, и Испания бяха критикувани, но нека оставим критиците. Доказано е, че ваксините действат".

Това припомни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев- директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния щаб. 

Той даде и ценни съвети за празниците в ефира на БНТ. Проф. Тодор Кантарджиев отнво апелира хората, ако се събират, да го правят на открито, за да има дистанция.

"Най-много са кърлежите в големите градове в България и носят лаймска болест. Има ги в междублоковите пространства и парковете. Трябва да се коси тревата, да не се допускат бурени и треви в междублоковите пространства и да се пръска, когато се очаква 2-3 дни да не вали дъжд", припомни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тодор Кантарджиев: Много се говори за COVID-19, a има и други болести

Тодор Кантарджиев: Много се говори за COVID-19, a има и други болести

Ваксинационният сертификат съдържа много малко данни

"Слава богу, че е хубаво времето и има вятър. Когато си навън и има вятър, рискът от заразяване е много нисък. Инфекцията е аерозолна - ситните капчици в застоялия въздух са причина за заразяванията", уточни проф. Кантарджиев.

"За 14 месеца страната ни, благодарение на много работа, правихме така, че мерките да не са досадни. Въпреки критиците, които питат защо затваряме, а после - защо отваряме... Не може винаги да казваш обратното на нашето и вечно да си прав", добави той.

"Има икономическите интереси на фирмите производители - лекарите стоим настрани, щабът гледаме да казваме само истината и да не преекспонираме нещата. Тромбози-тромбози... ама на колко милиона души колко малко са тромбозите. Това са преекспонирани неща за ваксините. Тези ваксини, които са сега в Европа, са добри", заяви експертът.

Тодор Кантарджиев иска от общините по-добри мерки срещу комарите и кърлежите

Тодор Кантарджиев иска от общините по-добри мерки срещу комарите и кърлежите

Контролът на масовите инфекции е в ръцете на държавата

"Аз бях първи в България, който каза че лично познава директора на "Гамалея" - това е огромен институт в Русия с традиции. Самият Гамалея е пряк ученик на Луи Пастьор. Казах, че са направили подобна ваксина за ебола и казах, че ваксината вероятно ще има бъдеще, както се доказа", добави проф. Кантарджиев.