Регионалният министър Петя Аврамова отчете, че е добра организацията за посрещане на зимния сезон и почистването на републиканските пътища в страната, информираха от МРРБ.

За да няма бедстващи хора, при необходимост пътищата ще бъдат затваряни за почистване до осигуряване на тяхната пропускливост.

Това стана ясно по време на работна среща на директорите на областните пътни управления и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалния министър Петя Аврамова.

По време на заседанието бяха докладвани мерките за подготовка на пътищата през зимата. Доставени са над 60% от необходимите количества инертни и химически материали за цялата страна. Това показва направената проверка на пътноподдържащите фирми във всички области.

В ход е преоборудването на машините. По-голямата част от необходимата техника вече е разположена в пунктовете. Останалите машини работят на обекти, като фирмите са декларирали готовност при необходимост да бъдат преоборудвани в кратки срокове.

Близо 200 катастрофи в София с пролетния сняг

Близо 200 катастрофи в София с пролетния сняг

Сняг вали в 15 области в страната

По време на срещата стана ясно, че започва монтирането на снегозащитни прегради. Изискване към всяко областно пътно управление е то да разполага с минимум 5 км подобни съоръжения. В областите, където традиционно има големи снегонавявания, са осигурени и ще бъдат монтирани прегради с по-голяма обща дължина.

До края на ноември ще приключат превантивните ремонти, които се извършват по отсечки от републиканската пътна мрежа. Дотогава ще завърши и полагането на маркировка по пътни участъци. От МРРБ уверяват, че чистят растителността край пътищата за по-добра вид