Финансови разочарования. Всички сме имали такива. Има разлика между това някоя сутрин да вземем импулсивно решение за някаква покупка и това да вземем финансово решение, за което след това може да съжаляваме дълго време. Ето няколко съвета как да коригирате някои грешки или да ги избегнете занапред:

1. Ранно ползване на пенсията

Въпреки, че времената са трудни, много хора решават да се пенсионират, веднага щом получат право на това. Колкото по-рано се използва правото за пенсиониране, толкова вероятността за по-малък месечен доход, расте. Това е така, защото се заменя доходът от работна заплата с пенсия, която нашата действителност показва, че е далеч от доходите преди това. Вариант да се компенсира тази разлика е след пенсиониране, пенсионерите отново да започнат някаква работа, с която да подпомогнат допълнително бюджета си.

При тази ситуация, обаче, възниква въпроса, защото тогава е било нужно да се пенсионират, щом след това отново ще работят. Добър подход е пенсионирането да се отложи максимално във времето. Колкото по-късно настъпи пенсионирането, толкова по-дълго ще се ползват по-високи трудови доходи, а не ниска пенсия. Разбира се, дългият трудов живот зависи от индивидуалните възможности на всеки човек и той не трябва да е за сметка на здравето му.

2. Плащате минималната погасителна вноска (МПВ) по кредитни карти

Както при всеки друг кредит, така и при кредитните карти, колкото по-голяма част погасявате месечно, толкова по-бързо ще приключите със задължението. Да, плащането на МПВ е привлекателно, защото месечният разход е нисък, но само това е предимството. Плащайки само минимума неминуемо ще изпаднете в поне тези 2 ситуации:

- На края на срока на валидност на кредитната карта ще трябва да платите голям остатък, за да бъде подновена. Дори и това да не е условие и да бъде подновена автоматично, плащайки само МПВ, премествате покриването на задължението в по-далечен момент в бъдещето. Колкото по-късно погасите задълженията си, толкова повече лихви ще платите междувременно.

- Няма да можете да ползвате гратисен период при погасяване на новите задължения. Обичайно издателите на кредитни карти имат условие да е погасени напълно предходните задължения, за да може да бъде ползван гратисен период за следващите. Обичайно е също така картоиздателите въобще да не предвиждат гратисен период, ако решите да погасявате задълженията си на принципа минимална погасителна вноска.

3. Пропускате професионалния съвет, когато се нуждаете от такъв

Всички ние можем да ползваме такъв от време на време, особено когато става въпрос за някои трудни аспекти на нашия финансов живот.  Само за пример - резкият икономически спад през 2008 и 2009 г. предизвика паника на редица борси в световен мащаб и много хора не прецениха добре момента кога да излязат от фондовия пазар и кога отново да се върнат на него. В резултат на тази неопитност много от тях реализираха по-високи от средните загуби.

Неопитните инвеститори са склонни да се поддават на влиянието на временни състояния и не обръщат толкова внимание на тенденциите. Поради тази причина по-често „влизат“ на даден пазар, когато цените вече са се покачили и продават по-евтино, поддавайки се на паника още при първите спадове. Така те продават при по-ниски цени, отколкото ако проявят търпение за по-дълъг период от време. В такива ситуации един професионален финансов съветник или инвестиционен консултант може да е много полезен.

Професионалните финансови съвети, обаче, не се ограничават само до инвестиционни въпроси. Финансовият консултант може да е полезен в различни направления – търсене на кредит, данъци, пенсионно и социално осигуряване, спестявания и инвестиции, покупко-продажба на имот и много други. Добрият съвет ще се отплати на самия Вас и Вашите близки.

Изборът на неправилния консултант може да се окаже друга огромна грешка. Много е важно да имате консултант, на който да се доверите, и който да работи за интересите на клиентите си. Консултант, който преследва висок комисион помага само за повишаване на личното си състояние и може да бъде вреден за клиента.

4. Избягвате фондовия пазар

Да се стои настрана от фондовите пазари под предтекст, че изглеждат твърде рискови, е една от най-голямата грешка, която правят инвеститорите. Вярно е, че на пазарите има много подеми и падове, но световната история сочи, че в крайна сметка, ако сте последователен инвеститор, по-скоро ще спечелите. Ако искате да държите парите си в безопасност, можете да избегнете фондовите пазари. Така ще се предпазите от някои рискове свързани с тях, но няма да се предпазите от рисковете за ниска доходност, тъй като инфлацията ще продължи да оказва влияние върху парите Ви.

Гаранции на фондовите пазари няма никакви, но вероятността за големи загуби може да бъде намалена. Ключът е в диверсификацията. Дръжте парите с в микс от книжа на малки и големи местни и чуждестранни компании. Удобен вариант за това са взаимните фондове.

чиито управляващи дружества търгуват на световните борси. Така не е нужно лично да закупувате стотици акции и облигации от стотици компании по цял свят. Ако не сте уверени как да постъпите с Вашите средства, наемете си финансов съветник.

5. Отказ от образование

Рядко се случва ученик, напуснал училище, да реализира печеливши начинания. Отказът от образование, разбира се, ще спести разходи, но спестените разходи след това ще бъдат за сметка на по-ниска заплата и пропуснати възможности за ръст в кариерата.

Хората с добро образование имат по-голямо влияние върху перспективите си. Специалностите в някои от най-добрите университети са предпоставка за добро трудово заплащане след завършването им. Някои от тези специалности са в областта на здравеопазването, технологиите и финансите. Разбира се, има и такива специалности, които предполагат по-ниско заплащане, но за сметка на това може да са призвание за някого, в което всъщност няма нищо лошо. Добре платените специалности не трябва да са самоцел, но пък са една добра цел.

Оригиналният текст е публикуван от финансовия портал moitepari.bg.