26% от българите посочват, че ще се ваксинират, когато има утвърдена ваксина срещу коронавирус. 45% не споделят това мнение.

Не се отчита особена динамика по отношение на възрастта на хората, а жените са по-колебливи в решението си спрямо мъжете. Това отчитат в последното си проучване, направено по поръчва на 24 часа, социологическа агенция "Тренд", посветено на нагласите през ноември месец спрямо пандемията.

Снимка 506003

Източник: Тренд

Близо половината от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни, а 30% смятат, че мерките трябва да са по-строги.

Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа. През ноември месец "Тренд" отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски - 88% към 70% в сравнение с април месец.

82% е делът на българите, които посочват, че спазват физическа дистанция при общуването с хората, а 14% посочват, че не спазват такава. 79% от хората посочват, че избягват събирането с много хора. Като предпазна мярка срещу коронавируса, 37% от хората пият витамини/хранителни добавки, а 70% използват дезинфектанти по-често.

Значително нараства броят на българите, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги, а социолозите посочват сравнението за май месец, когато едва 11% са настоявали за такива. Впечатление прави, че 39% са тези, които през май месец смятат, че мерките трябва да бъдат по-леки, като през ноември едва 15% споделят това мнение.

Снимка 506001

Източник: Тренд

В демографските разбивки личи, че с увеличаване на възрастта се увеличава и делът на хората, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги.

Отчита се повишаване на подкрепата по отношение на задължителното носене на маски - 76% през ноември спрямо 64% през месец април. Същевременно се отчита намаляване на подкрепата за затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от хората подкрепят тази мярка през месец ноември, докато през април този дял е 82%.

По отношение на широко коментираната тема със затваряне на детски градини, училища, университети, то 31% подкрепят затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от 1 до 12-ти клас среща подкрепа от 28%, а 57% не споделят това мнение. Детските градини и тяхното затваряне са съответно с 25% обществена подкрепа.

Особено ниски нива на подкрепа се отчита по отношение на забрана на гражданите да се разхождат в паркове и градини, забрана за пътуването с автомобил извън града, в който живеят, да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането.

Снимка 506002

Източник: Тренд

Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или до работа. Този дял през април е срещаше подкрепа от 55% от българите.