Екипи на МДПБА от Дирекции "Гражданска защита" в Плевен, Велико Търново и Русе от сутринта работят в района на километър 585 при островите Лакът и Палец на 5 км. източно от Никопол.

Продължава разгръщането на бонови заграждения, като целта е да се ограничи движението на  нефтопродуктените петна, идващи от горното течение на река Дунав.

След тяхното локализиране ще бъдат събрани с маслосъбирач „Поморие".
В акцията участие ще вземат моторен кораб „Вит" и хидроложки кораб. Техниката е на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".
На разположение ще бъдат и две корабни секции на драгажен флот.

Изтеклите нефтопродукти в река Дунав са вероятно от спукана цистерна на пристанище Прахово. Прокурор е завел дело срещу неизвестен извършител.

Около 7.00 часа тази сутрин водолазен екип на Дирекция „Гражданска защита" - Монтана извърши разузнаване на участък от 2 километра срещу Брегова помпена станция на АЕЦ "Козлодуй" и установи, че на около 200 метра от брега се движи нефтопродуктен разлив с плътност от около 30 % и широчина около 200 метра.

По брега на реката и района на помпената станция на централата няма отлагания на нефтопродукти.
Наблюдателните постове не са регистрирали отлагане по бреговата ивица в участъка между селата Орсоя и Долни Цибър.

Няма непосредствена опасност за живота и здравето на населението по поречието на река Дунав, информират от министерството по бедствията и авариите.