На 8 април се проведе първото преброяване на врабчетата в България, част от кампанията "Ние броим врабчетата" на Българското дружество за защита на птиците, БДЗП. В него се включиха над 550 души, които преброиха 6706 врабчета.

Най-много са регистрираните домашни врабчета 70%, следвани от полското врабче 27% и испанското 3%. Испанските врабчета заемат най-малък относителен брой, тъй като все още мигрират и не всички са се завърнали по гнездовищата си.

Преброителите наблюдаваха птиците в над 580 точки за наблюдение в над 130 населени места като 38% от наблюденията са в София. Най-много хора са броили птици в междублокови пространства, паркове с дървета и храсти, и тихи улици.

В 16% от местата не са установени никакви врабчета. В това число влизат както големи градове, така и малки населени места. Най-висок брой места с нулеви наблюдения са в София - 64% от всички места, където не са наблюдавани врабчета. Една от причините, която се отразява върху броя на регистрираните птици са метеорологичните условия в деня на броенето.

За първи път броят врабчетата у нас

За първи път броят врабчетата у нас

За последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с над 30%

Резултатите от преброяването доказват, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, а предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява оптималните условия за гнездене и хранене.

Въпреки че не са преброени всички врабчета в страната, резултатите позволяват да се направи сравнение на средния брой птици в различните типове среда и да се оценят най-ценните за тях места. Най-много птици са установени в дворове на къщи и селски улици, средно по 12-13 птици на точка, а най-малко врабчета има около булеварди, средно 5 на точка.

Резултатите потвърждават предварителните хипотези, че шумните места не предлагат благоприятни условия за гнездене на врабчетата, докато къщите с дворове предлагат оптималните условия за съществуването на птиците.

Резултатите представляват моментна картина за разпространението на врабчетата и е изключително важно, броенето да бъде повторено на същите места следващата година, за да може да бъде направено сравнение на броя на наблюдаваните птици и да се установи тенденцията в популациите на трите вида.

БДЗП благодарят на всички участници в кампанията "Ние броим врабчетата" и приветстват всеки желаещ да подкрепи дейностите на БДЗП.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и ние живеем.

Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.