Пореден хаос с фактурите на "Топлофикация- София". Абонатите бяха изненадани с нови писма, според които дължат стотици левове. А срокът за плащане е само 10 дни. Впоследствие се оказва, че това е обща фактура за целия отоплителен сезон, а дължимата сума е написана на друга страница, разкрива "Нова телевизия".

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Заради изравнителните сметки за парно

Задължение от 1018 лева към "Топлофикация София" и то след края на изравнителния период. Така Красимир Куцупаров разчита получено от дружеството писмо. Само час по-рано той проверява на каса и го уверяват, че няма никакви задължения. "Когато се прибрах обаче намерих фактури. В тях пише, че аз дължа 1018,4 лева. Изравнителните сметки приключиха отдавна. След като са приключили, това какво е?", попита Куцупаров.

Във фактурата от "Топлофикация София" той открива и още стряскащи детайли. "Срок за плащане 14.09. То човек може да получи инфаркт от това нещо. Много бих искал да мога да разчета какво ми изпращат и за какво трябва да плащам. Нека някой да обясни, но да го обясни на разбираем език", коментира Куцупаров.

"Топлофикация София" върна 24 млн. лева от надвзетите пари за парно

"Топлофикация София" върна 24 млн. лева от надвзетите пари за парно

Предстои да бъдат възстановени още близо 13 млн. лева

В пощенските кутии на съседите на Красимир също се появили фактури за по няколкостотин лева или дори - за над 1000. В опит да разчетем фактурите и да разберем откъде идват тези задължения след изравнителните сметки, потърсихме "Топлофикация София". От там ни обясниха, че новите писма същност са сборна фактура за период от 1 година - от 1 май до 30 април следващата. "Може би в първия момент хората се стряскат от тази сума, но на страница втора те могат да видят много точна и подробна информация и да видят какво трябва да заплатят", обясни Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София".

Работодателите: Да спрат с лъжите и в Топлофикация да хвърлят оставки

Работодателите: Да спрат с лъжите и в Топлофикация да хвърлят оставки

От АОБР настояват за анулиране на сделката с Енергийната борса

Така, ако стигнат до страница две, клиентите ще видят колко топлинна енергия са изразходили за периода, точно колко са платили и колко ще им бъде приспаднато от нови фактури заради по-ниската цена на природния газ и едва след това идва сумата, която дължат. "Те получават на отделен ред окончателното задължение по общата фактура, което трябва да доплатят. Може и да си направят проверка. За първи път имаме по-сложен казус за възстановяване на суми чрез прихващане. Това усложни обяснението към хората и те малко се объркаха", допълни Павлова.

А на въпрос защо до срока за плащане не са посочили реалната дължима сума, вместо общата, от "Топлофикация София" обясниха, че това е финансово счетоводен документ и към него има определени нормативни изисквания. Но признаха, че е възможно фактурата да е по-четлива.