Връзката между индекса за свободата на словото и нивата на корупцията не е случайна. Този извод прави независимият експерт Александър Кашъмов, ангажиран с изготвянето на доклада на тема: "Борбата с корупцията - от ангажименти към действие".

Докладът разглежда силните връзки между българското правителство, банковия и медийния сектор, и определени олигархични кръгове. Той разглежда също така слабостите и опасностите, заложени в новия Антикорупционен закон на Република България. За представянето на основните изводи по време на пресконференцията бе ангажиран съпредседателят на групата на Зелените - Ска Келер.

Делян Пеевски внесе закон за прозрачни и свободни медии

Делян Пеевски внесе закон за прозрачни и свободни медии

Убеден е, че обществото трябва да знае, кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите

Тя заяви, че проблемът с корупцията е общ и това не е атака срещу страната ни. С подобни действия зелените са ангажирани и в други страни, като например Малта. Келер бе категорична, че като членове на ЕП трябва да бъдат ангажирани и да водим постоянен диалог с хората, които са пряко засегнати от проблемите. В случая във фокуса на вниманието е държавата председател на Европейския съюз.

"Не става дума за атака или нападение към България", заяви Келер. В експозето си тя посочи, че е тук, защото приоритет на зелените е гарантирането на правосъдие за всички европейски граждани. Келер заяви още, че ще отиде в Пирин и в Кресна, където също ще разговаря с местните там. "Ще попитам за тяхното мнение", увери още евродепутатът, която вчера участва в поредното протестно шествие в защита на природен парк "Пирин". Тя бе категорична, че зелените ще отстояват каузата ЕК да не изпраща европейски пари в нарушение на европейските закони.

Ска Келер на протеста за Пирин: Заставаме на ваша страна

Ска Келер на протеста за Пирин: Заставаме на ваша страна

Природозащитниците продължават да искат и оставката на екоминистъра Нено Димов

Келер изтъкна, че магистралата през Кресненското дефиле, която се предвижда, разсича едно дефиле природно богатство за цяла Европа. "Много се надявам, че има маршрут", коментира Келер.

Александър Кашъмов, автор на доклада посочи, че в него се разглеждат проблемите по отношение на корупцията както в България така и ЕС. Той заяви, че акцентът е между свободата на словото и връзката между свободата на словото и нивото на корупцията.

"България пада и в двата индекса по отношение на борбата с корупцията и индекса за свободата на словото в рамките на последните години. Има връзка между тези два факта", категоричен бе Кашъмов. "В експертен план съм уверен в тази връзка", коментира още той.

Томислав Дончев: Борбата с корупцията изисква да си суров към свои и чужди

Томислав Дончев: Борбата с корупцията изисква да си суров към свои и чужди

Тя е тежко заболяване и няма как да се лекува с витамини

"Ние сме направили конкретни предложения в доклада - един от ключовите въпроси тук е свързан с прозрачността на средствата, които отиват за комуникационни стратегии и друга дейност на медиите", коментира той. По думите му трябва да се държи сметка за нивото на журналистиката етика. Борислав Сандов добави, че вече има ангажимент за това европейски средства да не отиват в медии, които са разпространители на фалшиви новини.

Депутатите спорят как да се бори корупцията
Обновена

Депутатите спорят как да се бори корупцията

Поредно заседание за новия антикорупционен закон

"За борбата с корупцията в тази страна се полагат усилия поне от 18 години. Написаха се всички необходими закони. Има и доста успехи. За съжаление има изключително много проблеми", констатира Кашъмов. По отношение на законите той бе категоричен, че държавата не се справи с приложението им. Той констатира още провал в ключови казуси по отношение на борбата с корупцията - "Батко и Братко, казуса Николов и Стойков. По думите му никой не направи анализ защо имаше оправдателни присъди и вместо това управлението удобно се измъква с израза: "ние ги хващаме - те ги пускат". Кашъмов бе категоричен, че неефективността на прокуратурата удобно се премълчава.

По думите му системата на административното правосъдие е единствената спирачка на незаконни действия на политическата власт и единственият намордник срещу корупцията. Като неефективен Кашъмов определи и новият антикорупционен закон, който по думите му хвърля в задния двор проверките на 120 хиляди държавни служители.