Артистите на свободна практика "пиха по една студена вода" в знак на протест заради липсата на адекватна помощ в сектора след кризата, предизвикана от коронавируса.

Демонстрацията се проведе пред Министерството на културата, съобщи bTV.

По думите им те не са получили творчески стипендии за последните три месеца, по 710 лв. на месец.

Два фонда в подкрепа на българската култура искат творците

Два фонда в подкрепа на българската култура искат творците

Солидарен социален фонд за артисти на свободна практика е единият

Протестиращите бяха поканени от зам.-министъра на културата Амелия Гешева за разговор.

Парите по 33 забавени договора, одобрени на първата сесия, вече са преведени и утре или в други ден ще са по сметките на творците. За сектора са били отпуснати 2,5 млн. лв. за творчески стипендии през фонд "Култура". С постановление от 12.06 допълнително са отпуснати 5 млн. лв., които са по бюджета на министерството и са за подкрепа на творческия сектор в България. Така бюджетът на фонд "Култура" за 2020 г. е 6,6 млн. лв., от които 2,5 млн. са за творчески стипендии. На 19 юни трябва да приключат техническите комисии по третата сесия.

"След това предстои подписване на договорите, обяви Гешева и добави, че в рамките на трите сесии са подадени 1289 проекта.

По-рано този месец държавата предложи на засегнатите от кризата артисти да се възползват от възможността да изтеглят безлихвени кредити. За целта те трябва да докажат спад в доходите си с 20%. 

Дават допълнителни 5 млн.лв. за свободните артисти

Дават допълнителни 5 млн.лв. за свободните артисти

Банов уточни, че аристи е европейския термин, но може да се използва и "творци"