Издателство "Българска история" и Издателството на Нов български университет са отличените с наградата "Златен лъв" за 2020 г. от Асоциация "Българска книга", съобщиха от Асоциацията.

Наградите за най-добър издателски проект "Златен лъв" се връчват в две категории и се определят съответно от журналистическо и експертно жури.

"Златен лъв" в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес.

Журито е в състав д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров.

Плакетът "Златен лъв" 2020 е връчен на издателство "Българска история" за издаването на текстове от особена важност в областта на историческата реконструкция и запълването на ниши в българската историческа памет, специално за периода ежду двете световни войни.

Това са изданията "Спомени - Димитър Пешев", "Бурни времена", "Септемврийски дни", "Тристахилядна София и аз между двете войни", "Жертвено поколение. Спомените на една концлагеристка".

Журито връчи грамоти на следните издателства (изброени по азбучен ред):

  1. Издателство "Агата-А" за двутомника "Пет минути с Петър Увалиев. Радиобеседи" - документ, който събира черно на бяло радиобеседите на Увалиев;
  2. Издателство "Жанет 45" за интересния проект "Когато навън е навътре. Дневници на изолацията" и за книгата "Империята трябва да умре" на Михаил Зигар - стойностен труд, документиращ събитията в Русия от началото на ХХ в.;
  3. Издателство "Кръг" за дръзкия и ефектен издателски проект едновременното издание на "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков в три великолепни дизайна, два от тях дело на студенти;
  4. Издателство "Обсидиан" за политологическите студии "Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа" на Иван Кръстев и "Имитация и демокрация: как Западът спечели Студената война, но загуби себе си" на Иван Кръстев и Стивън Холмс, които са актуален анализ на световната ситуация;
  5. Издателство "ICU" е наградено със Специална награда-грамота за чувствителността и реактивността на издателството към стойностната световна съвременна литература с фокус към дом, път, човечност, травма и преодоляване - издания като "Карай плуга си през костите на мъртвите" от Олга Токарчук, "На смелите се прощава" от Крис Клийв, "Жажда" от Естер Херитсен, "Изхвърлени в Америка" от Джанин Къминс и други.

Награда получи и екипа и програмния директор на Софийски международен литературен фестивал 2020 за успешно адаптиране и провеждане на литературно събитие с интересна и разнообразна програма в условията на пандемия.

Наградата "Златен лъв" за най-добър издателски проект се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респективно илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Тазгодишната статуетка "Златен лъв", за най-добър издателски проект е избрана Антологията "Сборник за народни умотворения (Научен и книжовен дял)" в два тома на издателството на Нов български университет - за цялостен издателски проект. Той е с оригинален съставителски замисъл, събудил за живот ценни и забравени текстове от Българското възраждане и след Освобождението, като ги актуализира в културното мислене на съвременния българин, и амбициозно полиграфическо изпълнение.

Решението за тази награда е взето с явно гласуване от жури в състав проф. д.н. Андреана Ефтимова (председател), проф. д-р Веселина Вълканова, проф. Кирил Гогов, проф. д.ф.н. Милена Кирова и Веселина Райжекова.

Журито награди с грамоти следните издателства за годишната награда "Златен лъв" за най-добър издателски проект (изброени по азбучен ред):

  1. Издателство "Апостроф" - за "Морякът, комуто морето обърна гръб" от Юкио Мишима - за издателски проект с висока художествена стойност и за постижение в преводаческото изкуство на Дора Барова;
  2. Издателство "Жанет 45" - за "Потъналите и спасените" от Примо Леви и за цялостната поредица "Памет" - за издателски проект с висока обществена значимост, тематизиращ паметта и борбата срещу фалшифицирането на спомена, както и за оригиналните визуални решения на кориците;
  3. Издателство "Колибри" - за "Бяла приказка" от Валери Петров, издателски проект, който синтезира изкуството на илюстрацията на изтъкнат български художник със значимо литературно произведение от български творец;
  4. Издателство "Колибри" - за "Басни за деца" от Жан дьо Лафонтен, издателски проект, синтезиращ значимо литературно произведение от световен автор с изкуството на илюстрацията на изтъкнат български художник;
  5. Книгоиздателска къща "Труд" - за "Българските чехи", за значим изследователски проект, който припомня за огромния принос на чешкия интелектуален елит в развитието на културата, изкуството, науката и обществения живот на новоосвободена България, както и за добра полиграфическа изработка.