Националната група "НЕ на стратегията за детето 2019-2020" изрази с автошествие около парламента недоволството си от готвените промени в Закона за закрила на детето.

Протестиращи подкрепиха със своите автомобили десетина представители на националната група, които предстои да се срещнат с депутати в Народното събрание. Те отказаха да говорят пред журналисти преди срещата. Въпреки думите на премиера Бойко Борисов, че Стратегията за детето е замразена обаче, те категорично изразиха своето несъгласие депутатите да предприемат промени в Закона за закрила на детето, с който на практика я внедряват.

Ако промените останат в сила, от 1 януари може всеки да доносничи, а някои професии са задължени да го правят. Това каза пред журналисти Милко Божанков, участник в протеста против промените в Закона за закрила на детето. Такива професии са служители в болнична и доболнична помощ, педиатри, училищни работници и работници в детски градини. Не е ясно определено кое дете е в риск, категоричен беше Божанков. Причината за тези промени е отвратителна и цинична според него, защото става въпрос за пари.

Родителите не искат НПО-та да посредничат между тях и децата им

Родителите не искат НПО-та да посредничат между тях и децата им

Не децата, а неправителствените организации били в центъра на системата

Отнетите деца биват прехвърляни от едно приемно семейство в друго през шест месеца. Това според властимащите не причинява травми на детето. Освен това се усвояват и средства, които се дават на НПО. Взели сме милиони от Норвегия, но трябва да им дадем нещо, каза още Божанков и допълни: "Така българските деца могат да бъдат осиновявани от чернокожа гей двойка, без да звуча хомофобски".

Протестиращите искат депутатите първо да прочетат за какво точно са гласували и незабавна отмяна на поправките в Закона за закрила на детето, в Закона за социалните услуги, Семейния кодекс, Наказателния кодекс и промени в наредбите на редица министерства.

Създава се агенция, която е юридическо лице и предоставя лицензите на НПО, които освен доставчици на социални услуги, ще предоставят и образование, притеснява се Марияна Илиева, която също изрази своето недоволство пред Народното събрание. Друг притеснителен факт по думите ѝ е, че "риск" и "насилие" нямат точна дефиниция в готвените промени. Предоставя се на некомпетентната преценка на социалния работник, което е крайно недопустимо, смята Илиева. Тя изрази надежда, че депутатите ще се вслушат в исканията, въпреки че "техните деца не са бедни и те не разполагат с толкова малко доходи".

Протести срещу законовите промени и по-специално чл. 36 от Закона за закрила на детето ще има в още шест града в страната привечер.

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен
Обновена

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен

По него не се работи, увери Бисер Петков

Припомняме, през май в цялата страна отново се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Те бяха организирани в социалните мрежи.

Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.