Покачва се доверието на българите в държавните институции по отношение на тяхното справяне с кризата с коронавируса. Това показва последното събиране на данни от страна на Националната пандемична аларма, проведено между 16 и 19 април.

Отчита се увеличение от 7% по този показател спрямо предходната вълна, която се проведе през март, като така доверието в държавния апарат достига 43%. Предполага се, че това може да се дължи на новоизбраните депутати в новия парламент след изборите през април.

За сравнение с други европейски страни, доверието на местно ниво е най-ниско в Чехия (40%), само с разлика от един пункт нагоре е Словакия (41%). Подобни на българските нива има в Унгария (43%) и в Полша (44%).

Българите - хем в паника заради COVID-19, хем не желаят ваксина

Българите - хем в паника заради COVID-19, хем не желаят ваксина

59% се страхуват от вируса, но едва 39% са склонни да се имунизират

Индексът на паника в България не се е променил от последната вълна и все още поддържа ниво от 59%. Ситуацията от началото на годината обаче е по-благоприятна у нас в сравнение с другите изследвани държави - България продължава да отбелязва сравнително ниско ниво на паника.

Относно индекса на готовност за ваксинация се отчита увеличение във всички изследвани страни, като България има най-ниското ниво от тях - 40%. Изследването показва, че стойността се е увеличила само с 1% в сравнение с предишната вълна.

Индексът се е увеличил във всички изследвани страни - с 5% в Унгария (сега 62%) и Полша (сега 55%) и с 3% в Словакия (сега 57%). В Чехия пък е нараснал с 1% (сега 59 точки).

Новите данни констатират и промяна в подредбата на страните според желанието на техните граждани да се ваксинират срещу коронавируса - най-голямо желание изразяват гражданите на Унгария, следвани от тези в Чехия, Словакия, Полша и на последно място България.

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

22% от сънародниците ни твърдо не искат да се ваксинират, 62% не вярват, че ваксините са безопасни