България изпраща хуманитарна помощ към пострадалите от земетресението райони на Турция. Тя ще бъде натоварена на борда на двата военни самолета "Спартан", съобщава БНР.

Самолетите ще излетят от летище "Враждебна" тази сутрин. Хуманитарната помощ, която предоставяме на южната ни съседка включва топли завивки и спални комплекти, осигурени от Българския червен кръст, както и 9-има спасители.

Главният комисар Александър Джартов посочи, че със същия полет следобед ще бъдат върнати първите изпратени спасители, както и кучетата, които търсеха оцелели сред руините от земетресението в Турция.

България готова да изпрати и хуманитарна помощ на Турция

България готова да изпрати и хуманитарна помощ на Турция

Гълъб Донев очаква списък с искания от Турция

Днес изпращаме хуманитарна помощ, която е малко повече от четири тона и се състои основно от топли завивки. Тя е осигурена от Българския червен кръст. Допълнително изпращаме и екип от 9 спасители - 8 от столична община и един от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които да подменят екипа, който беше изпратен в понеделник", уточни главен комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Превоз на дарения организират и от Съюза на международните превозвачи у нас.

Припомняме, че България бе една от първите страни, които се отзова на молбите за помощ на Турция, след разрушителните земетресения от 6 февруари.