Близо 140 000 души са засегнати от аварията на магистралния водопровод в Шумен, съобщи БНТ. Причината е, че от язовир "Тича" се подоснабдяват както Шумен, така и Търговище, селата Белокопитово, Дибич, Панайотово, Волово и Велики Преслав.

Планираният ремонт на магистралния водопровод на Шумен започна ден по-рано. Късно снощи тръбата аварира на ново място и целия град остана без вода. След като повредите бъдат отстранени, се очаква от утре следобед да започне пълненето на системата.

Цял ден екипите на ВиК работиха по подмяна на скъсаната тръба. В рамките на днешния ден бяха отстранени 8 аварии, бяха сменени 4 крана в помпена станция. От Регионалната здравна инспекция информираха кои са изворните чешми, на които шуменци могат да си пълнят вода.

Водната криза обхванала и Шуменско

Водната криза обхванала и Шуменско

За това алармира депутатът от БСП Иван Иванов

Пред изворните чешми в града се извиха опашки, а фризьорските салони не са затворили, но са ограничили предлаганите услуги.

В детските градини, училищата и болниците са взели необходимите мерки да бъде осигурено достатъчно количество вода.

Заведенията са се запасили със стотици литри вода в бидони за хигиената, а за приготвянето на храната е купена минерална вода.

Причина за голямата авария е амортизираният водопровод. От ВиК заявиха, че за отстраняването на проблема е нужно повече време, защото по дължината на тръбата се отстраняват около 20 аварии.

И в Шумен спряха водата

И в Шумен спряха водата

Авария на довеждащия водопровод спря водата ден преди планиран мащабен ремонт

Инж. Галин Ганчев от ВиК-Шумен поясни, че биха могли да се справят в рамките на 48 часа.

От този водопровод зависи водоснабдяването на целия град Шумен, на селата Дибич, Панайот Волов, Белокопитово, допълни той.

По отстраняването на авариите работят 60 души, има осигурени екипи от водните дружества на Шумен и Тръговище.

Ограничават водовземането от язовири с обем под 50%

Ограничават водовземането от язовири с обем под 50%

Язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино" ще се ползват само за питейно-битови цели

Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Шумен е сред най-високото стойности по загуба на вода по мрежата - над 80%.

Шумен не е заплашен от тежък воден режим, увери в последните дни на 2019 година заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По неговите думи запасите от вода в язовир "Тича" били достатъчни за още 10 месеца. Други обаче бяха данните на Министерството на околната среда и водите, според които водоемът е пълен на 55% със 173 милиона кубични метра вода. Все пак язовир "Тича" не попадна сред четирите язовира с критичен обем, за които бе ограничено водовземането.