Много често скиорите надценяват своите възможности. Тръгвайки по пистата, въпреки че не са достатъчно подготвени, те не оценяват правилно обстановката.

Това е мнението на повечето от ски учителите, а и на спасителите за причината за тежките инциденти в планината. Припомняме, вчера в планината над Банско загина 45-годишен скиор, румънски гражданин. Той се е отклонил от очертанията на пистата.

Самоувереността на скиорите създава предпоставка за сериозни инциденти, коментираха група инструктори по ски и служители на Планинската спасителна служба в Банско, цитирани от Нова телевизия.

Когато пистите са хубави, хората мислят, че могат да карат много бързо.

Ски-учителят Янко Попов обясни, че от години експертите работят по въпроса да осигурят правилна подготовка на начинаещите скиори. Попов препоръчва тренировките по ски да започват от най-ранна детска възраст.

Според ски учителя Георги Главчев при втория инцидент в Банско, при който двама души се сблъскаха, най-вероятно скиорите са се ударили, защото не познават правилата и не знаят, че предният винаги пази. „Не могат да овладеят ските”, според Главчев.

По думите му снегът всеки ден е различен, с различна бързина. Туристите обаче не се съветват със специалистите и така се повишава рискът от неприятна изненада.

Инструкторите препоръчват да бъдем разумни на пистите и да пазим хората около себе си.