Домейнът на кирилица .ею празнува първата си годишнина. За този кратък период са регистрирани над 2349 имена на уебстраници с разширение .ею, като половината от тях са български.

Тази статистика превръща България в държавата с най-много регистрирани и най-бързо увеличаващи се домейни на кирилица.

Годишнината на домейна .ею е на първи юни, само една седмица след Деня на Славянската писменост и култура - 24-ти май. Oще през първия месец от пускането на .ею е имало 770 регистрирани домейна на кирилица. Интересът не намалява и през месец Април тази година са регистрирани около 30 нови уебстраници с разширение .ею.

Според статистиката повече от 250 милиона души по света използват кирилица като официална азбука. Също така, с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз, след латинската и гръцката.

".ею има важна роля в подкрепата на многоезичието в Европейския съюз и чрез домейна на кирилица, България вече има уникално присъствие в Интернет. Онлайн многоезичието, както и възможностите на общностите да създават и споделят съдържание на техния роден език, са важни двигатели за използването на Интернет от местното население. Това от своя страна, ще увеличи достъпа до разнообразно езиково и културно съдържание и ще осигури нови социално-икономически възможности за развитие ", отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Домейните на кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са малка част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корени им са български.