Реалният ръст на средната работна заплата в България за периода от 2009 - 2018 г. е 87%. Данните представи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция "Европейският стълб за социални права - стълбът на бъдещето на Европа".

Реалният ръст на минималната работна заплата за същите години е повече от двоен, като реалният растеж е над 180%, похвали се Димитров.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в края на миналата година и началото на тази е 51% от този на средния в Европейския съюз.

Десет държави заедно с България отбелязват растеж на средната работна заплата за същия горепосочен период. След страната ни е Румъния с 34%, Полша с 30%, Латвия 21%, Литва, Словакия и Естония с 20% и Чехия със 17%.

Наред с позитивните резултати, десет държави отчитат спад на растежа на средната работна заплата. Сред тях са Гърция с 23%, Хърватска - 11%, Кипър 7%, Португалия, Испания, Италия с 1, 2 и 3%, Белгия и Финландия - 0%.

Въпреки всички данни българинът остава най-бедния в Европейския съюз по най-ниска минимална работна заплата, задълбочават се неравенствата и други.

Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист

Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист

КНСБ: Една симулация се превърнала в спекулация

Синдикалният лидер изтъкна, че от КНСБ за пореден път ще се вгледат в социалните измерения и ще се опита да даде реална и обективна картина на това къде сме в последната година и половина след прокламирането на Европейския стълб за социалните права в Европа.

От КНСБ припомниха своята позиция, с която настояват между 12-15% увеличение на заплатата за всички българи годишно. От синдикалната организация искат 650 лв. минимална работна заплата от 1 януари 2020 г. и 1000 лв. минимална работна заплата за висшисти.

"Всички числа, заедно с многото други показват един наистина сериозен ръст и дават косвения и прекия отговор къде са синдикатите и какво правят синдикатите. Синдикатите са тук с растежа на средната работна заплата до 87%", акцентира Димитров.

Неаргументираният ръст на МРЗ заплашва 15 икономически дейности

Неаргументираният ръст на МРЗ заплашва 15 икономически дейности

Минималните осигурителни доходи спрели колективното договаряне

На свой ред директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ д-р Любен Томев отчете, че в 15 държави като Финландия, Литва, Испания и Хърватска разликата е отрицателна - производителността на труда изпреварва ръста на реалната работна заплата.

В 11 държави обаче връзката е обратната - реалната работна заплата изпреварва производителността на труда и България е сред водещите страни.

На пресконференцията присъства и социалният министър Бисер Петков, който заяви, че приемането на европейския стълб за социалните права е крачка напред за социалното измерение на Европейския съюз. По думите му той има за цел осигуряване на по-ефективни социални права на гражданите, социалния напредък за по-добре функциониращи пазари на труда, повишаване на социална политика и други.

Към настоящия момент в българското трудово законодателство се гарантират разпоредби за правата на българските работници, но МТСП, заедно със социалните партньори работят за усъвършенстване на трудовото законодателство, свързано с колективното трудово договаряне и заплащане на труда, каза още Петков.

КТ "Подкрепа" готова на протести заради цената на нощния труд

КТ "Подкрепа" готова на протести заради цената на нощния труд

Все още няма ясна позиция за евровота