Две години след избора на Мая Манолова за омбудсман от Народното събрание на 28 юли 2015 г. до днес, са подадени 19 994 жалби.

Най-чести са оплакванията на граждани срещу топлофикационни дружества и особено срещу "Топлофикация София" ЕАД, мобилните оператори, електро услуги, ВиК, банки, арбитражи, ЧСИ и др. - 6 939.

Особено впечатление прави сериозният ръст при жалбите срещу ЧСИ. От началото на годината досега техният брой е 825, като за същия период през 2016 г. те са 354.

На второ място са хората, потърсили помощ и съдействие от омбудсмана във връзка с нарушени социални права - 2 826. Ръстът на жалбите, свързани с трудови възнаграждения и обезщетения за първите седем месеца на 2016 г. са 191 бр., а същия период за 2017 г. са 386 бр., което е увеличение с 202 %.

Огромният ръст на жалбите срещу ЧСИ, както и срещу нарушени социални права, е красноречив показател за необходимостта от окончателното приемане на пакета от законодателни мерки срещу ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, както и на "модерното робство", смята Манолова.

И двата законопроекта минаха на първо четене, като народните представители декларираха, че още през септември промените ще бъдат финализирани.

Правната комисия прие промените срещу ЧСИ, банките и монополите

Правната комисия прие промените срещу ЧСИ, банките и монополите

Промените, ограничаващи правомощията им, бяха предложени от омбудсмана

На трето място са оплакванията свързани с право на собственост - 2 160 за периода от избора на Мая Манолова до днес.

Останалите жалби се разпределят между "право на здравеопазване", "права на децата", "право на хората с увреждане", "право на образование", "право на чиста околна среда" и др.

Сред постиженията на омбудсмана е и победата над арбитражите и изваждането на потребителските спорове от обсега им.

Освен това, след направените промени в ГПК, предложени от Мая Манолова, вече е факт и намаляването шест пъти на юрисконсултските възнаграждения.

Борисов подкрепи законодателните инициативи на Манолова

Борисов подкрепи законодателните инициативи на Манолова

За борба с модерното робство и правомощията на ЧСИ-тата