42% от имащите право на глас със сигурност биха гласували на предстоящите Европейски избори. Вече започва да се забелязва мобилизация при електората на ГЕРБ въпреки, че разликата с БСП е около 3% на база всички. Това показват данни на Маркет линкс за обществено-политическите нагласи в страната през януари.

Според проучването преднината на ГЕРБ е 8,5%, което определя партията като потенциално с най-много евродепутати. Свои представители в ЕП към момента биха имали още БСП, ДПС и ОП и вероятно "Демократична България" с един депутат.

Резултатите показват, че "Воля" е загубила сериозна част от електората си и е възможно да приключи активния си политически живот у нас с разпускането на 44-то НС.

Обществената оценка за развитие на страната през първия месец на новата година остава силно негативна, но отбелязва умерено повишение и се завръща към нивата от средата на 2018 г.

Снимка 403774

Източник: Маркет линкс

Съотношението между дела на критично настроените към развитието на страната (67%) и тези с положително мнение (30%), формира отрицателен рейтинг от -2.2. С високи нива на песимизъм (55% от всички) е и оценката за очакванията за бъдещо развитие на страната. Налице, обаче, е умерен оптимизъм в оценките за материалното състояние на домакинствата (49%), който е подкрепен от увеличението на минималната работна заплата и на възнагражденията в редица бюджетни сфери.

Отчита се минимално възстановяване на доверието към българските институциите. От имащите право на глас 61% определят положителен рейтинг на президентството.

Снимка 403775

Източник: Маркет линкс

За пръв път от около 6 месеца, Европейската комисия успява да се завърне сред институциите с положителен рейтинг. Доверието в Народното събрание този месец също отбелязва повишение, но въпреки това остава критично ниско - едва 16%.

Активността на държавното обвинение през последните месеци води до общо повишаване на доверието в нея, както и на това в главния прокурор Сотир Цацаров (20%).

По въпроса за избор на нов изстребител за ВВС българското общество е силно разделено. Малко под половината от българите не могат да формират мнение по въпроса. Диалогът между правителството и президентската институция по-скоро изместват фокуса от един стратегически и геополитически избор към остро вътрешно-политическо противопоставяне.