Майка на дете с увреждания разясни, че исканията им са за реални промени. На майките се гледа като на хора, искащи пари, без да има осъзнаване какви са реалните им искания и от какво имат нужда, заяви Тони Маринова пред bTV.

Според нея и след приемането на новия закон за хората с увреждания няма да се стигне до промяна. Причината е, че в новото законодателство никъде не се споменава за оценка на индивидуалните потребности, поставени са и лимити върху отпусканите средства.

Майка на дете с увреждания: Всичко, регламентирано в закона, е за да те убие

Майка на дете с увреждания: Всичко, регламентирано в закона, е за да те убие

Системата не се нагажда към нуждите на хората с увреждания, а ги натаманява

Детето й е със Синдром на Даун. "Направо ми се мълчи. Аз като майка на това дете, ставам все по-зависима от тази уродливост около нас. Вместо да говорим за реалната ситуация на хората с увреждания, говорим за едни недостойни постъпки на нашите управляващи. Дори да се приеме този закон и той да влезе в сила, нищо не се променя. Ние не говорим за реална реформа, а за някакви пари", каза Маринова.

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов се извини на всички обидени след заседание на Коалиционния съвет.

Валери Симеонов се извини

Валери Симеонов се извини

Не счита за нужно да се аргументира за отношението си

Маринова смята, че родителите на деца с увреждания не са успели да изкажат по правилния начин своите искания.

"На мен ми писна да съм част от система, в която да се боря за едни нормални неща. Но дори това, което сега ще се приеме, пак говорим за едни 500 лева евентуално, което ние ще получим", добави Маринова.

Майката смята, че никой не иска системата да се промени, за да може хората с увреждания да имат реален живот. "Искам да има индивидуална оценка на увреждането и да има помощ, за да работя и да съм достоен човек", каза майката.

Тя обясни, че кодекс, който е качен в интернет, е бил даден и на Томислав Дончев. "Хората с увреждания са бизнес и вече ми се повръща от това. Тези национални организации обикалят в чужбина и обясняват какво правят за нас, но реално нищо не правят", допълни майката на дете с увреждания.

Малко преди разговора с нея бе излъчен репортаж как подкрепящите Валери Симеонов няма да излязат на контрапротест.

Според съпредседателя на сдружението "Българската домашна ракия" Андон Андонов, Симеонов бил: "плют неоснователно". Съобщения Андонов получил от всички 22 структури на сдружението в България.

Палатките на майките остават до гласуването в парламента

Палатките на майките остават до гласуването в парламента

Местят се пред Министерството на здравеопазването

ж болните деца не са там, които са на протеста, уж болните деца се разкарват свободно и майките им се редят пред една банка и получават помощи и няма да ви кажа какви пари. Говоря за майки от ромски произход. 90% от тези деца не са това, за което са получили инвалидност. И ако трябва една стотна част да се задели за тези майки, които наистина имат нужда, те биха се чувствали по-добре", каза Андонов.

Припомняме, повод за скандала стана изявление на след заседание на Тристранката на 16 октомври, в което Валери Симеонов определи протестиращите майки на деца с увреждания като: "група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.

След това изказване майки на деца със специфични потребности поискаха Симеонов да бъде освободен от поста си. Същото искане отправи и лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която: "този човек не може да остане и минута повече на поста си".

В петък премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на Валери Симеонов още в петък.

Тогава и Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: "Стига с този театър".

Президентът Румен Радев също коментира изказването на вицепремиера като заяви, че безконтролната власт ражда цинизъм.

Вчера - 23 октомври, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов подкрепи своя колега от малката коалиция, но заяви, че не подкрепя оставката и на Волен Сидеров като председател на ПГ на "Обединени патриоти".

Това стана ясно от изявлението след срещата между двамата патриоти, на която Волен Сидеров, третият от коалицията, не дойде, въпреки че самият той поиска съвет, но на Голямата коалиция.