Около 400 човека участвали в действията при овладяване на бедствието в Пловдив. От тях 150 са служители на МВР, а останалите общински служители, служители на предприятия и доброволци.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на участието си в Комисията по вътрешен сигурност и обществен ред. Припомняме, пороен дъжд парализира града преди няколко вечери.

Маринов отчете, че метеорологичната обстановка в предходни дни е била изострена на места, а валежите са обхванали цяла България. Най-интензивни били валежите в Пловдив, Велико Търново и Горна Оряховица. По думите му още от самото начало вътрешното ведомство поддържа контакт с всички структури и институции и обстановката се следи.

Всички работили в синхрон и се намесили навреме, похвали силовият министър работата на структурите и благодари на всички включили се в спасителните акции.

Спадна нивото на язовира в с. Тутраканци

Спадна нивото на язовира в с. Тутраканци

Отменят кризисното положение

По отношение на язовирната стена в Тутраканци, Маринов заяви, че тя не е била в необходимата техническа изправност и изпускащото съоръжение не е било годно за действие. Поради тази причина се наложило да бъдат евакуирани хората от част от къщите им.

В Стара Загора са използвани армейски части, тъй като за по-малко от час е имало 60 сигнала за паднали дървета. Те се погрижили да бъде разчистена цялата пътна мрежа.

Към настоящия момент във вътрешното ведомство няма сигнали да има интензивни валежи и градушки. МВР поддържа комуникация с общинските власти и областните управители с готовност за действие.

Припоняме, че по-рано днес река Студена преля и наводни стотици декари в Русенско.  Малко по-късно Ивайловград беше наводнен от проливен дъжд. 

Председателят на ДАМТН Петър Горновски заяви, че се наблюдават по-специално нивата на над 10 язовира. 

Река Студена преля и наводни стотици декари в Русенско

Река Студена преля и наводни стотици декари в Русенско

Нивото на водата продължава да се покачва, застрашени са още площи

Кризният щаб в Пловдив беше свикан след като за около 4 часа бяха постъпили 650 сигнала за наводнени къщи, сгради, закъсали автомобили и др. 

По-рано днес стана ясно, че нивото на язовира в село Тутраканци е спандало и вече няма опасност за населението, след като вчера язовирът преля. 

Вчера централните улици във Велико Търново бяха наводнени от силен дъжд с градушка. И в Пазарджик силен дъжд блокира улици.

Градушка с големината на орех пък удари Кочово.

В Горна Оряховица беше отменено частнично бедствено положение след пороите. 

Пороен дъжд с градушка наводни централните улици във Велико Търново

Пороен дъжд с градушка наводни централните улици във Велико Търново

На места има отнесена и пътна настилка