През последните 30 години България не присъства по никакъв начив в Северна Македония и не защитава интересите на българите, живеещи там. Това заявиха на пресконференция в БТА представители на Българската национална платформа и Фондация "Македония".

Двете неправителствени организации се определиха като "първопроходци" за това интересите на гражданите на РСМ с българско самосъзнание да бъдат защитени.

Те са категорични, че двете държави трябва да си подадат ръка, да признаят общото си минало и всяка да върви по своя път.

Двете организации настояха държавата да се заеме с проблемите с РСМ, тъй като според тях процесите все още не са станали необратими.

Все още може да хванем последния влак, но ако не го направим, Белград ще успее след повече от век и половина да откъсне македонските земи от България, предупредиха те и поясниха, че именно по тази причина са се обединили.

Според НПО-тата вече 140 г. потъпкваме девиза на Народното събрание "Обединението прави силата".

На пресконференцията беше представено Споразумение за стратегическо партньорство за защита на българските национални интереси между Българската национална платформа и Фондация "Македония". Те изразиха готовност да работят за съвместно изграждане на български лобита зад граница.

Зоран Заев провокира с изказване за българско малцинство в РС Македония

Зоран Заев провокира с изказване за българско малцинство в РС Македония

България да разясни на партньорите си позицията си за РС Македония, настояват от Българска национална платформа

Те представиха и някои пороци при преброяването, което тече в момента в западната ни съседка. Още през март 2020 г. са били констатирани 36 случая на македонски граждани, които са привикани от властите, тъй като са искали да декларират българската си принадлежност. Те са били заплашвани да не правят това, тъй като българите били исторически неприятели.

При протичащата в момента втора фаза на преброяването е станало ясно, че след 15 октомври няма да се издават документи за това кой как се е самоопределил по време на преброяването. Фактически няма механизъм за контрол дали негово волеизлияние е отразено правилно в преброителните формуляри, или не.

Двете организации посочиха, че в момента в РСМ се води кампания от организации, които твърдят, че са български, за това лицата, които се чувстват българи, да не се декларират като такива с аргумента, че нямало разлика между македонци и българи и моментът не бил подходящ за това. От друга страна обаче нито един български политик или държавник не е излязъл с призив към българите в РСМ да се декларират като такива.

България и българското общество не е направила нищо, за да подготви българите в Северна Македония за преброяването, категорични са те.

Друг проблем, който беше откроен на пресконференцията, беше относно записването на студенти в български университети и граничния режим при влизане в България.

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Страните да спазват индивидуалните права...

Двете НПО-та твърдят, че през тази година за първи път сме успели да "изгоним" около 50% от кандидат-студентите от РСМ.

Те напомнят, че през 1994 г. е било решено да се даде възможност за безплатно образование в България на студенти от държави с местно неселение, каквато е и РСМ. Тази година обаче с промяна в закона за българското гражданство, НС е забравило кандидат-студентите и е лишило над 100 македонски студенти от възможност да учат в у нас.

МОН пък е пропуснало да укаже какви са стъпките за кандидатстване, което е попречило на още около 70 деца да се запишат във ВУЗ-ове в страната.

Друга пречка се е оказала и заповедта на здравния министър от септември за недопускане на македонски граждани в страната заради COVID кризата.

Заради тези проблеми тази година исторически ще имаме най-малък брой студенти от РСМ, обобщиха от организациите.

Те настояха още българите да бъдат държавнотворен народ за управлението и развитието на Северна Македония.

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи
Обновена

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи

Над година от Скопие не ни изпращат свой посланик