Институциите реагираха адекватно в създалата се кризисна ситуация в някои райони на страната след слуховете за отнемане на деца от социални работници. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на работно посещение в Сливен, съобщава БНР.

Според нея показател за това е, че децата започват постепенно да се завръщат в училище.

По думи на Ковачева е важно да бъде направен анализ на причините, довели до тази ситуация. Според нея до кризата се е стигнало заради ниското доверие към специализираните институции за закрила на детето.

Томислав Дончев: Паниката в Сливен не е поредната дигитална щуротия

Томислав Дончев: Паниката в Сливен не е поредната дигитална щуротия

По думите му темата с отнемането на деца е ударила болно място

По тази причина тя е убедена, че трябва да се работи в посока повишаване капацитета на човешкия ресурс, тъй като са много важни социалните услуги, социалните работници, тяхното обучение и професионална квалификация.

Омбудсманът заяви и че трябва да се работи за по-добра координация между институциите и подкрепа на семейството.

По време на еднодневната си визита в Сливен омбудсманът посети Сливенския женски затвор, където констатира, че битовите условия са добри, но има оплаквания от здравните грижи.

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?
Обновена

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?

Да вървят в класните стаи

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че паниката в Сливен не е поредната дигитална щуротия. По думите му се тестват определени теми, които са уязвими за обществото.

Премиерът Бойко Борисов поиска помощ за разясняването на "чудовищната лъца" с отнемане на деца. По време на Министерски съвет той запита как може да се говори и протестира срещу Стратегия, която я няма. 

Вълчев е ядосан, че проблемите в училище се подменят

Вълчев е ядосан, че проблемите в училище се подменят

60% е посещаемостта днес в разбунените училища в Сливен