Омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да поеме разходите по смяната на водомерите и електромерите на домакинствата. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Тя е сезирала министъра на енергетиката Румен Радев заради множеството жалби и сигнали към институцията от граждани, битови клиенти на топлофикационните дружества, на които им се налага по силата на европейското и на българското законодателство да отделят голям финансов ресурс, за да си купят водомери и топломери с дистанционно отчитане.

Ковачева посочва, че разходите за смяна на един уред за електронно отчитане са в размер на поне 50 лева. Омбудсманът уточнява, че за водомер дори надвишават 100 лева. Поради тази причина тя настоява държавата спешно да изготви финансов инструмент за справедлива подкрепа на повече от 570 домакинства на централно топлоснабдяване, защото най-късно до 1 януари 2027 г. те трябва да поставят по-скъпите уреди за дистанционно отчитане на топлинна енергия.

Омбудсманът подчерта, че тези допълнителни разходи за домакинствата възникват на фона на рекордно високите регулирани цени на топлинната енергия, които битовите клиенти на топлофикациите плащат през настоящия ценови период.

По думите й преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г., защото на замяна подлежат общо около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и около 660 хил. индивидуални водомера за топла вода.

Диана Ковачева е предложила различни варианти за справедлива подкрепа. Един от тях е финансовата компенсация да бъде в размер на определена част - процент от общия разход, който всеки битов клиент на топлопреносно предприятие прави за преоборудването на имота си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане. А в случай на силна ограниченост на ресурса за подкрепа тя предлага като възможен и подходът, при който държавата да компенсира в пълен размер само разходите за преоборудването с дистанционни уреди, направени от граждани, които имат право на социална помощ по чл. 2, ал. 3 от Закона за социалното подпомагане.

Потребителите да не плащат за уредите с дистанционно отчитане, иска омбудсманът

Потребителите да не плащат за уредите с дистанционно отчитане, иска омбудсманът

Омбудсманът поиска финансова подкрепа за преминаване към дистанционно отчитане на топломерите и водомерите на битовите клиенти