Патриарх Неофит е отказал да подпише договор за наем и споразумение с "Инерком" ЕООД, собственост на Гинка Върбакова, съобщи БГНЕС.

Дружеството "Инерком" е поискало да наеме помещение на Софийската Света Митрополия на ул. "Съборна" - в центъра на София. Предварителен договор за наем е бил подготвен в края на 2016 година. Подготвено е било и споразумение чрез пълномощници от двете страни.
Българският патриарх Неофит категорично се е противопоставил на подписването на какъвто и да е договор с Гинка Върбакова, заявиха и от патриаршията.

По неофициална информация предварителният договор заложил скандално ниски цени за наем в идеалния център на София.

Собственик на дружеството "Инерком" ЕООД е Гинка Върбакова. Тя поиска да придобие едноличен контрол върху активите на ЧЕЗ в България.

Около сделката се разрази огромен скандал. Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков определи сделката за ЧЕЗ: "като да дадеш на петокласник да управлява пътнически самолет".

След като се разбра, че дружеството е одобрено за покупка на активите, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, която не бе одобрена от премиера Бойко Борисов. Причината - Теменужка Петкова и Гинка Върбакова се познават от 20 години.

Въпросът е решен - не приемат оставката на Теменужка Петкова

Въпросът е решен - не приемат оставката на Теменужка Петкова

Това реши правителството

По-късно премиерът покани на среща в Министерския съвет Върбакова, за да й каже, че иска пълен контрол върху сделката, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайния потребител. Припомняме, ЧЕЗ отговаря за енергоснабдяването на София и Северозападна България.

По-късно Върбакова отиде на изслушване на две парламентарни комисии и изчете предварително написан текст, подпомагана от адвокатите си. Преди да се яви на това заседание, тя е поискала обсъджането да бъде закрито за медиите.

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Няма да ни превърнат в марионетка

След разговора с Борисов и явяването на съвместното заседание в парламента, Гинка Върбакова замина за Чехия. Там тя запознае продавача ЧЕЗ "Груп" с обстановката и води разговори по договора.

Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че държавата има възможността през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка.

Тъй като договорът за покупко-продажба между Гинка Върбакова и "ЧЕЗ Груп" е сключен в Прага и по английското законодателство, това усложнява евентуалната българска намеса на държавата.

По-рано днес медии разпространиха информация, че чешки гражданин с бизнес в България и обвинение в убийство, по-късно освободен поради липса на доказателства, се оказва в екипа на "Инерком България", информира БГНЕС.