Пореден граждански протест срещу Истанбулската конвенцията се проведе пред парламента. Заради спорното споменаване на социалния пол, протестиращите настояват темата за одобряването й да отпадне от дневния ред на обществото.

"Тя за момента е оттеглена, но не е взето окончателно решение и позиция. На хората се притъпява вниманието и след това тайно ще си го гласуват и в един момент ще излезе, че е ратифицирано", коментират пред БНР протестиращи.

"Няма да спрем до тук. Ще продължим, докато не се оттегли изцяло. Ако ние застанем зад децата си, кой. Конституцията на България защитава правата на жени, на деца, на всички хора и е абсолютно достатъчна, стига да се изпълнява", допълват протестиращи.

Протест срещу ратификацията на Истанбулската конвенция

Протест срещу ратификацията на Истанбулската конвенция

Искат прокуратурата да разследва пропаганда на "гей, лесбиян и хомо технологии"

Припомняме, миналата седмица, Жельо Бойчев от БСП коментира, че "отговорност за сагата с Истанбулската конвенция носи, само и единствено, правителството". Той обяснява, че конвенцията е вкарана в Народното събрание, без обяснителен доклад, в който да е описано, коя част от законодателството ни трябва да се промени, за да се синхронизира с документа.

"Премиерът каза в Брюксел, че Истанбулската конвенция ще бъде приета до края на европредседателството. От вчера той има нова позиция- че я изтеглят, но не става ясно как", коментира социалистът. Бойчев обясни, че преди последното изявление на премиера, управляващите са искали да търсят обществен консенсус по темата.

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Отлагат ратифицирането на Истанбулската конвенция, заради притесненията на хората, подклаждани от БСП

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум.

Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

Всички чули за Истанбулската конвенция, против са 60%

Всички чули за Истанбулската конвенция, против са 60%

78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство