"Отговорност за сагата с Истанбулската конвенция носи, само и единствено, правителството", коментира пред НоваТВ, Жельо Бойчев от БСП. Той припомня, че на 3 януари, правителството на Борисов, се опитва да прокара конвенцията в обществото, с пълното съзнание, че в нея има текстове, които ще предизвикат полемика.

"Премиерът каза в Брюксел, че Истанбулската конвенция ще бъде приета до края на европредседателството. От вчера той има нова позиция- че я изтеглят, но не става ясно как", коментира социалистът.

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Отлагат ратифицирането на Истанбулската конвенция, заради притесненията на хората, подклаждани от БСП

Бойчев обясни, че преди последното изявление на премиера, управляващите са искали да търсят обществен консенсус по темата. Той обяснява, че конвенцията е вкарана в Народното събрание, без обяснителен доклад, в който да е описано, коя част от законодателството ни трябва да се промени, за да се синхронизира с документа.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум.

Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

"Воля" гласуват по съвест Истанбулската конвенция

"Воля" гласуват по съвест Истанбулската конвенция

Кристина Таскова писала на просветния министър за джендър анкета

Относно скандалът с Шумен Бойчев коментира, че "органите на МВР в Шумен поискаха списък на членовете на БСП, на стенограмите от проведените заседания на общинската организация на партията. В тези стенограми е описана и кампанията за местните избори. Няма начин общинската полиция да иска такъв тип информация".

"Затова реагирахме толкова остро. Министърът на вътрешните работи каза, че всичко, което са правили, е по разпореждане на прокуратурата. Вчера главният прокурор каза, че исканите документи са извън разпореждането на районния прокурор. Затова вчера поискахме министърът на вътрешните работи да каже - кой носи отговорност. Миналата седмица твърдеше, че действията им са под разпореждане на прокуратурата. Вижда се, че той е излъгал", коментира Бойчев.

Цацаров прехвърли тревогите на БСП в Шумен към Валентин Радев

Цацаров прехвърли тревогите на БСП в Шумен към Валентин Радев

Събирането на допълнителна информация не е възлагано от прокурора

Припомняме, че след брифинга на БСП в парламента, също на извънреден брифинг вътрешният министър Валентин Радев обясни, че проверката е тръгнала от социалист, който подал сигнал срещу партийния си другар.

Вътрешният министър отхвърли обвиненията за превишени пълномощия от страна на служители на МВР и призова, ако от БСП "имат вътрешни проблеми, да си ги решават по друг начин, но без на намесват полицията".

Няма нарушения в работата на Районна прокуратура - Шумен по сигнала за документно престъпление от член на БСП. Това се казва в становище на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изявлението на председателя на БСП Корнелия Нинова. Социалистите тогава обвиниха институциите - прокуратура и полиция - в политическа репресия.

МВР-шефът: Да се разберат в БСП, а не да ни занимават

МВР-шефът: Да се разберат в БСП, а не да ни занимават

Изясняваме вътрешнопартийни проблеми на БСП, заяви Валентин Радев