Протестиращи жители на столичния квартал "Младост 1", блокираха движението по булевард "Цариградско шосе", заради центъра за лечение на наркомании в болница "Света Анна", съобщава БНР. 

Те не вярват на здравния министър Кирил Ананиев, че центърът за наркозависими ще бъде преместен до края на декември.

Протестиращите настояват, че мястото на Центъра за лечение на наркомании и зависимости не е до жилищни сгради, училища, детски градини и детски площадки, които се намират в района на болница "Света Анна".

Те обещават да блокират "Цариградско шосе" всеки понеделник, докато не се случи преместването.

Жителите на "Младост" плашат с блокади заради центъра за наркозависими

Жителите на "Младост" плашат с блокади заради центъра за наркозависими

Не вярват на МЗ, че мярката е само временна

Припомняме, заради преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм в УМБАЛ "Св. Анна " жителите на "Младост" се вдигнаха на протест.

Те бяха категорични, че няма да допуснат центърът за наркозависими да функционира до домовете им и настояват за неговото незабавно премахване от квартала. Гражданите не останаха убедени, от уверението на здравното министерство, че мярката центърът да се намира в "Окръжна болница" е временна.

Здравният министър Кирил Ананиев покани протестиращите на разговор.

Припомняме, преди два месеца с решение на Министерски съвет Националният център по наркомании (НЦН) влезе в структурата на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Преди това обаче на няколко пъти напрежението се повишаваше във връзка с намеренията Центърът, който в момента се намира на улица "Пиротска", да бъде преместен. Това се налага, тъй като договорът със Столичната община, която е собственик на сградата, е изтекъл.

Жителите на кв. "Банишора" също се вдигнаха на протест срещу разполагането на Центъра по наркомании на тяхна територия.

Местят метадоновата програма от "Младост" до края на годината

Местят метадоновата програма от "Младост" до края на годината

Временно тя е на територията на УМБАЛ "Св. Анна"