Всичко, свързано с чистия въздух, лекарствата и други подобни теми от последните дни среща обществено одобрение веднага. Както може и да се очаква, въпроси като "царските имоти", например, са на другия полюс. Някъде по средата остават теми като посещението в Саудитска Арабия, или анонса за АЕЦ "Белене".

Във времето за рaвносметки и очаквания българите намират първата година на президента за успешна и очакват тревогата и напрежението от сегашната година да се пренесе и по време на председателството. Това показват данните от редовния бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл". 

Над 90% одобряват акциите на министерства, прокуратура, общини и други за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух. Това се теми, свързани с качеството живот и всяко усилие на властта по тези въпроси се поощрява от българите.

Искането на Корнелия Нинова за дебат в парламента по въпроса за подслушванията също среща подкрепа - 74% са "за", а 22% са "против". С традиционна симпатия реагират българите и на темата "Белене" - 63% одобряват този анонс на правителството, а 26% - не.

Високо се оценява и посещението на Борисов в Саудитска Арабия - 63% го адмирират, срещу 28% на обратното мнение. В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение.

Повдигането на темата с "царските имоти" обаче среща осезаем обществен отпор. 73% са "против", а 19% са "за". В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето.

Снимка 328775

Източник: Галъп интернешънъл

Краят на годината е време за равносметки и за очаквания. Например, 76% приемат мнението, че президентът Румен Радев e провел първата година от мандата си успешно, според 15% са на обратното мнение, а 9% се затрудняват да отговорят. Тепърва обаче президентът навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата.

19% от пълнолетните българи пък смятат, че протестите и напрежението, характерни за последните седмици и месеци, ще намалеят по време на започващото съвсем скоро българско председателство на ЕС. 38% очакват те да останат същите като сега, а 36% смятат, че те ще се увеличат.

Очевидно протестите у нас вече се възприемат като традиционен фон, а нивата на обществена тревожност остават традиционно високи.

Снимка 328776

Източник: Галъп интернешънъл