Столична община набира проектни предложения за изграждането на надписите с имената на загиналите войници като част от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове, който се намира пред НДК.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че се надява родолюбивата инициатива, подета от дружествата на ветераните от войните, да се превърне в обединител на цялата нация, а не само за софиянци. Фандъкова припомни, че есента е върнат лъва от войнишките паметници на неговото историческо място. "За това кратко време той се радва на изключителна почит и уважение от столичани. Нашата мисия е да възстановим Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове" на тяхното историческо място.

Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК

Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК

Още през 1983 г. отнемат акт 16 на паметника „1300 години България”...

Мемориалът е открит през 1934 г. по повод 50-та годишнина от формирането на Първия и Шести пехотни полкове като знак за признание за героизма на полковете от Желязната дивизия. Той пази имената на над 3 000 български войници и офицери, загинали на бойните полета по време на Първата световна, Междусъюзническа и Балканска война. "Това са хора, чийто гробове не се знаят", припомни Фандъкова.

Конкурсът е открит - надяваме се да има интерес към него, след което специално жури ще избере най-подходящият проект, каза още Фандъкова.

Захариева: Нямаме спор с Гърция за лъва пред НДК

Захариева: Нямаме спор с Гърция за лъва пред НДК

Няма официална гръцка позиция...

Тодор Чобанов заяви, че в списъците с имената са посочени имената от всички етноси. Това е особена ценност за разлика от други паметници, които представляват авторово внушение, коментира още Чобанов. Той каза още, че оригиналните табели са в изключително лошо състояние. Онези, които са запазени, се намират във Военноисторическия музей. По думите му това не пречи, някои от тях да бъдат реинтегрирани, като от особено значение е художественото майсторство на авторите на идейните проекти.

В Министерство на отбраната са запазени всички имена и част от мемориалния комплекс.

Монументът ще остане със статут на Войнишки паметник.

"Това е изключително значим обект - надявам се да се превърне във всенародно дело", заяви Фандъкова.

След като приключи архитектурния конкурс - той ще бъде оценен и ще се пристъпи към набирането на средства.