Светият синод на Българската православна църква не се е занимавал с въпроса, свързан с Украинската православна църква. Няма никакво решение на върховния орган на БПЦ-БП за създадения каноничен казус.
Това заяви Старозагорският митрополит Киприан, който е председател на комисията в БПЦ, свързана с църковния въпрос с църквата на Украйна, цитиран от "24 часа".

Повод за неговата реакция е разпространена информация в украински интернет сайтове, че Българската православна църква - Българска патриаршия, е подкрепила автокефалията на Православната църква на Украйна от 26 януари 2019 г.

Въпросното писмо, внесено в заседание на Светия синод, е с резолюция до комисията, която отговаря за църковния проблем в Украйна. Комисията не е дала становище към момента, защото проучва документите по създадената ситуация, поясни митрополит Киприан.

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

Атинският архиепископ Йероним изненадващо отменил среща с Вартоломей

Старозагорският митрополит призова да се проверява информацията и да се ползва само информация на Светия синод на БПЦ-БП, за да се избегнат различни тълкувания по въпроса, свързан с църковния проблем в Украйна.

Канадски архиепископ: Томосът за украинската църква може да доведе до кръвопролитие

Канадски архиепископ: Томосът за украинската църква може да доведе до кръвопролитие

Временно връщат документа в Истанбул

Припомняме, от 14 септември 2018 г. с решение на Светия Синод руският патриарх Кирил спря поменаването на Вселенския патриарх Вартоломей, но евхаристийното общение между двете църкви не се прекратява.

Това дойде след като от Руската православна църква (РПЦ) призоваха останалите православни църкви да организират събор за обсъждане на църковната ситуация на Украйна. В света има 15 православни църкви, сега Руската е най-голямата.

Година преди това решение, на 30 ноември 2017 г. Руската православна църква за пръв път официално призна независимостта на Украинската православна църква. На специален Събор бе единодушно подкрепена молбата на митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий да отдели за Украинската православна църква отделна глава в устава на Московския патриарх".

С настоящия Устав на Московския патриарх е записано, че центърът на управление на Украинската православна църква се намира в Киев. Общоцърковният съд ще обхваща цялата територия на Московския патриарх с изключение на Украйна.

На 19 април 2018 г. след президентска инициатива, одобрена от украинските депутати, се заговори, че Православната църква на Украйна може да стане независима от Москва.

Малко по-късно - на 20 юни 2018 г. Сръбският епископ на Бачка Ириней бе категоричен, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да предостави автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна.

Представителят на Сръбската православна църква е коментирал пред сръбския в. "Политика", че срещу такъв ход ще се противопостави целият православен свят.

На 3 септември 2018 г. в Истанбул бе проведен Синаксис (Архиерейски събор)под председателството на вселенския патриарх Вартоломей. Една от главните теми на високото събрание бяха "въпроси, представляващи междуправославен интерес", в частност ситуацията на Украйна. Киевските власти се обърнаха през април към патриарха с молба да дари томос (автокефалия) и да разреши установяването на "единна поместна църква".

Срещу това решение категорично се изправи Московската патриаршия, изтъквайки каноничната необоснованост на вмешателството на Константинопол в църковните дела на Украйна.

Украинското разузнаване влезе в дома на игумена на най-големия манастир в Киев

Украинското разузнаване влезе в дома на игумена на най-големия манастир в Киев

Заподозрян е в "подбуждане на омраза"

На 5 октомври 2018 г. БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за Украинската църква.

На 6 януари 2019 г. Украйна получи томоса за автокефалията на Украинската църква.

Русия: Вартоломей и разколниците окончателно скъсаха със световното православие

Русия: Вартоломей и разколниците окончателно скъсаха със световното православие

Подписаха духовната си капитулация