Три партии ще имат сигурно представителство в новия Европейски парламент. Това сочат данни от проучване на "Тренд" за предстоящите евроизбори.

Според него 39% от гражданите заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на евроизборите, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. 

Данните показват, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

Снимка 402119

Източник: Тренд

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението.

Уточнено е, че в анкетата е заложено общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, "Атака", НФСБ). При евентуална друга конфигурация, това ще окаже влияние върху изборния им потенциал.

1/3 от българите няма да гласуват на евроизборите

1/3 от българите няма да гласуват на евроизборите

ОП имат шанс да вкарат един депутат, според Афис

Демократична България и "Воля" запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основната разлика в данни при евроизборите и парламентарните е готовността да се гласува. На този етап тя достига 45%, което е с близо 10% повече от готовността да се гласува на парламентарни избори.

Трябва обаче да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.