По новия софийски околовръстен път, свързващ столичните квартали "Горубляне" и "Младост" ще се движим в шест пътни ленти и с 80 км/ч.

Това обяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски след проверката по изграждането на пътя, заедно със заместник-кмета Кристиан Кръстев.

По думите му транзитният трафик ще бъде пренасочван към Северната скоростна тангента към магистралите "Струма", "Тракия" и "Хемус", а локално ще бъдат използвани булевардите "Александър Малинов", "Цариградско шосе", "Симеоновско шосе" и улица "Георги Белов".

Предвижда се участъкът да бъде отворен на 10 септември, като причината за неговото затваряне е мостовото съоръжение, което е изчерпало своята експлоатационна годност, посочи Терзийски.

Той отчете, че повече от 40 години от построяването на съоръжението не е ремонтирано основно и увери, че на негово място ще бъде изградено ново съоръжение с шест ленти, с всички възможни стандарти.

Новият околовръстен път ще бъде с шест ленти на директното трасе плюс разделителна ивица, две локални платна с по две ленти и тротоари от двете страни. Всичко това ще позволява скоростта на движение да бъде с 80 км/ч. Строителството на околовръстния път трябва да продължи до края на 2021 г., но с темповете на строителите може да се случи и по-рано. Стойността на проекта на 142 700 000 лв.

Георги Терзийски увери, че се следят и другите мостови съоръжения, като даде пример с този в столичния квартал "Люлин", който ще бъде ремонтиран от изпълнителя за негова сметка.

От своя страна заместник-кметът на София Кристиан Кръстев коментира, че с Центъра за управление на трафика Столична община ще подпомагат допълнително организация на движението, като "дърпат трафика". "Центърът на управление на трафика разполага с видеонаблюдение и чрез него ще се опитаме да влияем на трафика", обясни още Кръстев.

Припомняме, от 14 юни, неделя, се въвежда нова временна организация на движението по Южната дъга на Софийския околовръстен път /СОП/ в участъка между пътен възел "Горубляне" и пътен възел "Младост". Поради изграждането на нов надлез при 40-ти км от СОП се спира трафикът и в двете посоки, като преминаващите транзитно автомобили ще бъдат отклонявани към Северната скоростна тангента. Локалният трафик ще може да използва бул. "Александър Малинов" и бул. "Цариградско шосе", както и ул. "Самоковско шосе" в кв. "Горубляне" и ул. "Инж. Георги Белов", които свързват кв. "Горубляне" и кв. "Младост".

Участъкът ще бъде затворен до 10-ти септември. Извършващите се дейности са свързани с разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път II-18 в отсечката от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", които стартираха през октомври м. г.

С разширението на Южната дъга съществуващият двулентов околовръстен път ще бъде реконструиран в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.