По случай 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство българските българите от 26-ата българска антарктическа експедиция монтираха паметник на кирилицата на Антарктида. 

Паметникът е поставен в непосредствена близост до православния параклис "Св. Иван Рилски" на ледения континент. С поставянето на паметника се създава един комплекс на българските духовни ценности на Антарктида.

Издигането на паметника на кирилицата на Антарктида се обмисля от миналата година. Още тогава ръководителят на Българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев заяви, че паметникът ще символизира приятелството между народите на България и Монголия, както и научното сътрудничество. "На Антарктида няма войни, всички работим заедно и не се мрази."

На Антарктида издигаме паметник на кирилицата

На Антарктида издигаме паметник на кирилицата

Заедно с монголците

За да се запази уникалната природа и околна среда на континента паметникът е монтиран в скалите само с два болта, без леене на бетон.

Идеята за монтирането на паметник на кирилицата на края на света се реализира благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество на Антарктида. Заслуги има и лично монголският посланик проф. Лхамсурен Дугержав. Припомняме, Монголия е единствената неславянска страна в света, която пише на кирилица. Подобен паметник беше монтиран и в столицата на Монголия преди две години.

4,5-метров паметник на кирилицата вдигат в столицата на Монголия

4,5-метров паметник на кирилицата вдигат в столицата на Монголия

Единствената неславянска страна, която пише на кирилица

Монументът е направен само от дарения на българи и монголци. Паметникът тежи около 100 килограма и е висок 2.5 метра. В основата на съоръжението има херметически затворени стоманени капсули, в които има поставена пръст от Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, София, Варна и от гроба на хан Кубрат в Украйна.