"Ние сме в биологична война, всички сме в тежка ситуация. Става една ужасна война без враг, без ясна посока и без бомби". За това предупреди в сутрешния блок на БиТиВи бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Той изтъкна, че изкуството е най-силно по време на катаклизми, на войни, на битки и на чума. Пазарът на изкуството е затворен, подчерта Рашидов и допълни, че държавата е основният помощник във всичко. Ние всички сме в едно тежко бедствие, но творците на свободна практика са истинските творци и двигателите на националната духовност.

"Нито Микеланджело, нито Леонардо да Винчи, нито Пикасо, нито Владимир Димитров-Майстора са били служители на Министерство на културата, но има изключително талантливи композитори и музиканти. Точно тези хора са в бедствие, защото пазарът на изкуството е затворен", акцентира Рашидов.

Заплатите на артистите са гарантирани, успокоява Боил Банов

Заплатите на артистите са гарантирани, успокоява Боил Банов

Според него големият проблем е при артистите на свободна практика

Бившият културен министър смята, че творците, които са истинските творци ще излязат от кризата много по-драматични и много по-силни. Това ни променя и ще ни променя още. Ние вече сме други хора, каза той и похвали работата на правителството, което много активно желае България да даде по-малко жертви.

По отношение на искането на лидера на БСП Корнелия Нинова да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов в Народното събрание за мерките срещу коронавируса, Вежди Рашидов посочи, че Нинова нищо не правила и се забавлява, а правителството денонощно не спяло и работило.

"Еми да си го пита в едно кафене, какво ще го пита. От коронавируса може да се спасим, но не знам как ще се спасим от Корнелия вируса", отсече Вежди Рашидов.

В заключение той предупреди, че няма да успеем да се справим икономически от кризата веднага, но сме щели да си възстановим живота.

Дават три минимални работни заплати на артистите в свободния сектор

Дават три минимални работни заплати на артистите в свободния сектор

Това заяви културният министър Боил Банов