Водачите от градския транспорт в София настояват за среща с кмета Йорданка Фандъкова. Те я канят на заседание на транспортната комисия към СОС на 13 март, за да чуе исканията им. Това стана ясно от позицията им в отворено писмо до градоначалника, съобщи БНТ.

По думите им кметът е призван да защитава интересите на гражданите, а благодарение на тях Фандъкова обещава на милион и триста хиляди софиянци една добра, надеждна и "развиваща" се транспортна услуга.

Водачите изразяват недоволството си, че Фандъкова е провела среща със синдикатите, на която те не са били поканени.

Те са категорични, че е недопустимо противопоставянето между синдикатите и изразяващите недоволството си служители.

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Времето за решаване на проблемите изтича, предупреждават те

Шофьорите припомнят, че на 27 февруари, на заседание на транспортната комисия са заявили, че не одобряват работата на синдикатите, като въпреки по думите им кметът на София е решила да дискутира с тях проблемите, които те са повдигнали.

Затова водачите канят Фандъкова да присъства на заседанието на транспортната комисия към СОС на 13 март, за да чуе какво искат те. 

Те подчертават, че не бива градския транспорт да страда от това, че в общинската администрация няма желание за открит диалог по отношение на проблемите, които са се натрупали повече от 10 години.

По думите на водачите в медиите са се тиражирали неверни твърдения във връзка с доходите и условията им на труд.

Те призовават Фандъкова да отиде в депата и гаражите, за да разбере какви са проблемите им и подчертават, че вече близо месец протестират мирно, без да нарушават транспортното обслужване.

Шофьорите са категорични, че за извеждане на предприятията от кризата трябва да се спре с пиарът на техен гръб.

Само увеличение на заплатите не стига за шофьорите, според Паргов

Само увеличение на заплатите не стига за шофьорите, според Паргов

Трябвали и достойни условия на труд

Припомняме, че след като от "Спаси София" подадоха сигнал  до Главна инспекция по труда и омбудсмана заради редовната практика шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд в нарушение на Кодекса на труда.

От БСП не закъсняха и също поискаха пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София

Дни по-късно столични ватмани излязоха с жълти жилетки в знак на протестзаради лошите условия на труд и извънредното работно време.

От своя страна четирите дружества на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в столичния градски транспорт обвиниха за създалото се напрежение "политици и съмнителни НПО-та".

Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов изрази мнение, че увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт с 10% няма как да компенсира недоволството им ототвратителните санитарно-битови условия на труд.

Ватмани от София с жълти жилетки в знак на протест

Ватмани от София с жълти жилетки в знак на протест

Причината е полагане на извънреден труд